• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT och TT

SVT erfar: Försvarsmakten nära höjd beredskap vid rysk militärövning

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sedan genomförde Ryssland en stor militärövning som sträckte sig från Baltikum till Krim. Den svenska försvarsledningen var då mycket nära att fatta beslut om höjd beredskap, erfar SVT Nyheter.

Orsaken till försvarsmaktens reaktion var snabba och omfattande ryska truppsammandragningar vid gränsen mot Lettland.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är förtegen när SVT Nyheter för saken på tal.

– Vilken typ av resonemang vi för med försvarsmakten, det får stanna mellan oss.

Men hur allvarligt ser du på den här övningen?

– Jag bara konstaterar att den, precis som andra övningar, har alltså en ordentlig kapacitet och att man demonstrerar en militär styrka som är avsevärd och att man i dag har en möjligt att öva på ett komplext och omfattande sätt.

Kan ta Baltikum på två dagar

Det är denna nya verklighet i Östersjöregionen som är utgångspunkten för Sveriges framtida säkerhetspolitiska vägval, Sveriges vara eller icke vara i Nato. I en ny statlig utredning som görs bedömningen att Ryssland har militär förmåga att inom ett par dagar nå militär kontroll över Baltikum. Ryssland kan då, eller i ett tidigare skede, vilja placera ut luftvärnssystem på svenskt territorium, till exempel på Gotland, för att stoppa Natoflyg över Östersjön. I utredningen konstateras också att säkerheten i Östersjöregionen skulle öka med ett svenskt Nato-medlemskap.

– Den mest påtagliga militära effekten av ett medlemskap vore sannolikt att den osäkerhet som i dag råder om hur ett gemensamt uppträdande vid en kris i Östersjön skulle gestalta sig undanröjs. Den gemensamma konfliktavhållande förmågan skulle av allt att döma därigenom öka, säger regeringens särskilde utredare ambassadör Krister Bringéus.

Regeringen negativ till Nato-medlemskap

Men regeringen avvisar tanken på Nato-medlemskap.

– Vi håller fast vid de tre ben på vilka vår säkerhetspolitik vilar: militär alliansfrihet, att öka vår egen försvarsförmåga och samarbeten, säger utrikesminister Margot Wallström (s).

– Den position som regeringen nu väljer att luta sig emot innebär att man tar stöd i Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det tror jag i grunden är rätt dåligt. Vill man ha bindande säkerhetsgarantier, vill man öka säkerheten för Sverige i Östersjöregionen så går det via ett svenskt Nato-medlemskap, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.