Foto: Anders Wiklund/ TT

Uppgift: S kallar till avgörande Natomöte

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har lovat ett ”skyndsamt” beslut i Natofrågan. Källor till Svenska Dagbladet uppger att statsminister Magdalena Anderssons mål är att Sverige lämnar in en ansökan till Nato i juni i år.

Enligt Aftonbladet har Socialdemokraterna kallat till ett avgörande möte som ska hållas 24 maj.

Socialdemokraterna väntas få den avgörande rösten i riksdagen kring Nato-frågan.

Men enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ska partistyrelsen redan ha bestämt sig i Nato-frågan. En uppgiftslämnare säger till tidningen att Magdalena Anderssons mål är att lämna in ansökan vid Nato-mötet i Madrid 29–30 juni.

Extrainsatt möte

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Socialdemokraterna under tisdagen sammankallade till ett extra partistyrelsemöte den 24 maj.

Ett interna arbetet väntas vara klart 23 maj. Landets 26 partidistrikts ordföranden kommer att samlas i Stockholm för att diskutera det säkerhetspolitiska läget. Dagen därpå sker det extrainsatta mötet där Nato ska avhandlas, enligt Aftonbladet.

– Det återstår att se om det är då ett beslut tas men det är klart att mycket kommer att stå på spel då, säger en centralt placerad källa i Socialdemokraterna till tidningen.

Aftonbladet har även uppgifter om att det ska hållas tre stormöten för S-medlemmar och gräsrötter.

Natos medlemsländer i blått – Ryssland markerat i rött. Foto: SVT Design

Kvalificerad majoritet

Socialdemokraterna hävdar också att det krävs kvalificerad majoritet, det vill säga minst 75 procent av rösterna i riksdagen, för ett svenskt Natomedlemskap.

– För Socialdemokraterna är det viktigt att markera att de bör ha vetorätt i frågan om Natomedlemskap, har Jan Teorell, statsvetare på Stockholms universitet, tidigare sagt till SVT.

Moderaterna menar att det räcker med enkel majoritet eftersom det inte finns någon praxis för vad som är myndighetsutövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.