Belgiens hälsodepartement uppger att den smittade personen efter omständigheterna mår bra och inte uppvisar några symtom på sjukdom, enligt Reuters.
På den Airbus A380 som landade på en flygbas utanför Marseille i Frankrike på söndagseftermiddagen befann sig 254 passagerare, enligt franska myndigheter. Bland dessa fanns tolv svenskar och en grupp på nio belgiska medborgare, varav en nu konstaterats vara smittad.
Svenska Folkhälsomyndigheten har ännu inte blivit kontaktad av belgiska myndigheter.
– Om personen befunnit sig på ett flyg tillsammans med svenskar kommer de att höra av sig till oss. Det är så systemet funkar. Vi har inte fått någon indikation än, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.
Går inte att utesluta smittade svenskar
De tolv svenskar som återvänt till Sverige har av Folkhälsomyndigheten uppmanats att sätta sig i frivillig hemkarantän under två veckors tid, vilket innebär att de håller sig hemma och minimerar sociala kontakter.
Det går dock ännu inte att utesluta att de bär på viruset.
– Det syns inte på prover förrän symtom visas. Det är tidiga dagar ännu – de flesta som insjuknat har gjort det runt dag fem efter att de smittats. Fram tills dess får vi vänta, säger Tegnell.
”Viktigt att hålla isär”
Belgien har ju ett konstaterat fall där patienten inte visar några symtom, hur går det ihop?
– Med de extremt känsliga metoder vi har i dag kan man i enstaka fall upptäcka virus något dygn eller några timmar innan personen får symtom. Däremot är man då sannolikt inte smittsam, säger Tegnell.
– Det är viktigt att hålla isär vad man kan upptäcka med nya, känsliga metoder och vad man kan använda rutinmässigt på alla. Det är inte rimligt att gång på gång ta prover på folk som inte har symtom.
Men om belgarna upptäckte ett fall på detta sätt, är det inte rimligt att använda metoden för att testa svenskarna?
– Om provet visar negativt kan personen lika gärna börja hosta tre timmar senare. Blir det positivt har personen kanske viruset, men är inte smittsam. När det handlar om att följa alla som utsatts är det rimliga att testa när de får symtom – då vet vi säkert.
Smittsamheten är det viktiga i sammanhanget, enligt Tegnell.
– Det är det vi är intresserade av. Inte om symtomfria personer råkar bli positiva i känsliga prover några timmar innan de börjar hosta och bli smittsamma, säger han.