Hemvisttiden, tiden som bosatt i Sverige, för svenskt medborgarskap ligger i dag på normalt fem år, men den föreslås nu att höjas till åtta år. Det meddelades vid en pressträff i samband med överlämning av utredning om skärpta krav för svenskt medborgarskap.
Utredningen föreslår även skärpta krav på hederligt och skötsamt levnadssätt. Redan i dag kan skulder hos kronofogden, en fängelsedom eller om Säpo klassar personen som ett säkerhetshot innebära ett nej för svenskt medborgarskap.
De skärpta kraven innebär bland annat att vuxna statslösa personer som är födda i Sverige inte får ha dömts för brott mot nationell säkerhet eller frihetsberövande påföljd i fem år eller mer.
Utredaren Kirsi Laakso Utvik säger även att karenstiden bör vara längre i vissa fall innan en person som gjort sig skyldig för brott eller har obetalda skulder kan tas upp för svenskt medborgarskap.
Återinför kravet på egenförsörjning
Det föreslås också ett återinförande av egenförsörjning som villkor för att förvärva svenskt medborgarskap efter ansökan.
– I begreppet försörjning ligger det då att man har en sådan försörjning att man inte har något behov av att utnyttja det sociala välfärdssystemet. Och det är då inkomst av lön och eller näringsverksamhet, säger Kirsi Laakso Utvik.
Den sökande ska enligt förslaget inte heller ha mottagit försörjningsstöd som sammanlagt överstiger sex månader de senaste tre åren före ansökan om medborgarskap.
Undantag får medges vid vissa former av studier till exempel gymnasiestudier, eller om den sökande uppbär ålderspension, garantipension eller äldreförsörjningsstöd.