V: Folkomrösta om vinstdrivande skolor

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill se en folkomröstning om vinstdrivande skolor i samband med riksdagsvalet. Marknadskolan är nämligen ett misslyckande som lett till kunskapsbrist och segregation, menar V-ledaren Nooshi Dadgostar. 

– Det är dags att svenska folket får säga sitt, för det här berör så många enskilda personers vardag, säger hon till SVT. 

Vänsterpartiet vill att väljarna ska få avgöra de vinstdrivande bolagens framtid i den svenska skolan och föreslår därför en folkomröstning i samband med riksdagsvalet i september.

– Vill vi att skolan ska vara en plats för kommersiella aktörer som bara vill tjäna pengar på våra barn eller vill vi att det ska vara en jämlik och kompensatorisk skola?, säger Nooshi Dadgostar.

Skolan – Val 2022

Krävs majoritet

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av svenska folket är emot vinstdrivande skolor, men bland riksdagspartierna saknas en majoritet för att stoppa vinstuttagen. För att en folkomröstning ska bli aktuell krävs att en riksdagsmajoritet ställer sig bakom det. 

– Vi måste nu avgöra den här stora och viktiga frågan, riksdagen har inte lyckats göra det, säger Nooshi Dadgostar.

”Fundamentalt misslyckande”

Vänsterpartiet anser att vinstmaximerande bolag börjar ta allt större kontroll över skolan och att det är systemhotande. V menar även att marknadsskolan lett till ökad segregation och en miljö där eleverna inte får den kunskap de har rätt till.  

– Vi har sett under många år nu att marknadsskolan är ett fundamentalt misslyckande, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter:

– Det berör våra egna barn och hela Sveriges framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan – Val 2022

Mer i ämnet