Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

V-inlägg: Israel lät terrordådet ske

Uppdaterad
Publicerad

Israel "offrade" sina egna ungdomar i terrordådet den 7 oktober för att utplåna Gaza. Det är budskapet i ett inlägg som Vänsterpartiet Orust publicerat på sin Facebook-sida.

Inlägget är nu borttaget, och den lokala V-föreningen skriver att man inte står bakom det.

Vänsterpartiet Orust publicerade på lördagen ett inlägg på sin Facebook-sida med detta budskap.

”Hur troligt är det att Hamas angrepp den 7 oktober gick under radarn? Jag tror att Israel lät det ske. Offrade sina festivalungdomar och kibbutzfamiljer för att utplåna Gaza”, står det i inlägget, enligt en skärmdump som publicerats på X.

"I detta sammanhang är jag alltid på palestiniernas sida. Och med det också på Kristofer Lundbergs sida", fortsätter inlägget.

Står inte bakom

Vänsterpartisten Kristofer Lundberg, ordförande i partiets lokalförening i Angered, hotas av uteslutning efter att ha visat stöd för terrorklassade palestinska PFLP.

I ett nytt inlägg på Facebook skriver den lokala partiföreningen att texten som lades upp har ett innehåll som man inte står bakom eller kan acceptera.

"Vi kommer att tydliggöra våra rutiner kring sociala medier, så att inte detta upprepas", skriver partiföreningen.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har sagt att antisemitism inte har någon plats i partiet. TT har sökt Dadgostar men hon avstår från att kommentera inlägget. I stället svarar partisekreterare Maria Forsberg.

"Vi har blivit kontaktade av partiföreningen på Orust om att detta inlägg felaktigt publicerats i deras namn", säger hon i ett skriftligt uttalande.

"Vi är överens om att inlägget är fullständigt oacceptabelt. Föreningen tog ner inlägget timmar efter att det publicerades och kommer nu se över sina rutiner så att nåt liknande inte ska kunna hända", fortsätter Forsberg.

Storm kring V

Flera V-politiker har under hösten anklagats för antisemitism.

Två vänsterpartister har lämnat partiet efter att ha spridit antisemitiska påståenden.

Judiska centralrådet beslutade så sent som i fredags att porta V från sina minneshögtider, efter att företrädare uttryckt sig antisemitiskt och visat stöd för terrororganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.