På tisdagen meddelade EU-domstolen att det var rätt av ett belgiskt företag att förbjuda en anställd att bära huvudduk. Domen kommer att få konsekvenser även i Sverige. Om ett företag har en tydlig neutralitetspolicy kan det få rätt att säga upp en person, menar Diskrimineringsombudsmannen.
Läs mer: Rätt av belgiskt företag att förbjuda huvudduk
Viktigt vara neutral
Paula Bieler som är Sverigedemokraternas talesperson i jämställdhets-, integrations- och familjefrågor applåderar EU-domstolens beslut. Hon anser att det är rätt att inte uppvisa några politiska, religiösa eller ideologiska förtecken då man representerar arbetsgivaren.
– Jag tycker att det är en viktigt princip. Har man olika anledningar för att vilja vara neutral, att man vill ha en tydlig profil för sitt företag, är man vår anställd så representerar man vårt företag och ska inte manifestera några andra åsikter. Då slår man fast att det heller inte är diskriminering det handlar om, säger hon i SVT:s Aktuellt.
Mycket kritisk
Men den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca är mycket kritisk till domstolens beslut och hävdar att det är kopplat till just kvinnor som bär slöja.
– Det här visar att vi har en samhällsutveckling som är på väg mot en avgrund. Vi ska inte ha ett samhälle där arbetsgivare eller politiker bestämmer vad vi har på oss. Sedan kan vi inte ta miste på den politiska kontexten som det här sker i, det handlar inte om män som har burit kors eller kippa, utan om just de här fallen som har varit uppe i EU-domstolen, om kvinnor som har burit slöja, säger hon.
Hon varnar för vad som kan bli nästa steg.
– Vilken annan grupp är det man tänker gömma undan sedan. Det här är bara första steget. Vad blir nästa steg, att man inte vill se transpersoner på banken eller svarta i tv-rutan?
Läs mer: Slöjdomen får konsekvenser i Sverige
Håller inte med
Rosanna Dinamarca menar att beslutet främst kommer att slå mot muslimska kvinnor. Men det håller inte Paula Bieler med om.
– Nej, det är väldigt tydligt från domstolen att det här handlar om att man anser att om du är anställd hos oss så får du inte manifestera dina åsikter. Då ska det vara tydligt att du representerar företaget och vi har en neutral policy. Vi låter inte våra privata övertygelser påverka oss på arbetsplatsen, säger hon och fortsätter:
– Om jag till exempel skulle jobba som polis och kräva att jag skulle gå runt med min partisymbol på min uniform skulle jag tycka att det var ganska olämpligt för jag tycker att man bör vara neutral i den bilden.
Flera SD-motioner
Sverigedemokraterna har flera gånger motionerat om neutral klädsel, till exempel inom polisen och försvaret. I motionerna skriver partiet att det handlar om muslimska attribut. Men Paula Bieler förnekar att det är det man vill åt.
– Det har väl skrivits i generella termer där också, att det handlar om att man ska vara neutral. Sedan har vi exemplifierat med de fall som kanske har varit aktuella.