• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT Aktuellt

Vaccinsamordnare: ”Viktigt att veta att det finns en osäkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Redan under början av nästa år kommer det att finnas ett bra flöde av vaccin mot coronaviruset, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Men det är osäkert vilka skyddseffekter de kommer att ge.

– Det är viktigt att veta att det finns en osäkerhet om de verkligen är så effektiva i alla grupper, säger han i Aktuellt.

Under nästa år räknar Richard Bergström med att vaccinationerna mot coronaviruset kommer igång. Men det kan komma att dröja innan det finns ett skydd för alla befolkningsgrupper.

– Vi kommer att ha ett bra vaccin för hela befolkningen, men inte imorgon, inte i första kvartalet, inte i andra kvartalet utan snarare i slutet på nästa år eller i början på året därpå, säger Richard Bergström.

Ett av de företag som Sverige har tecknat avtal med är läkemedelsföretaget Astra Zeneca.

– Genom att vi helgarderar med olika typer av vaccin så kommer vi under nästa år få ett bra flöde men det kommer att bli begränsat i början, säger Richard Bergström i Aktuellt.

Minst 500 miljoner doser

Det finns i nuläget inget vaccin mot coronaviruset som faktiskt har godkänts.

Richard Bergström är däremot inte orolig för att man lovar för mycket när man talar om att börja distribuera vaccin under kommande år.

– Vi har olika teknologier som vi satsar på, olika företag och olika tillverkare. Därför känner jag mig trygg i att säga att nästa år kommer EU ha tillgång till minst 500 miljoner doser, säger Richard Bergström i Aktuellt.

”Ser lovande ut”

Effekterna har ifrågasatts och inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd. Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet har tidigare kritiserat beslutet att teckna avtal om miljontals doser vaccin där man ännu inte sett några resultat.

Richard Bergström är dock optimistisk.

– Det ser lovande ut än så länge.

– Men vi måste se om de har en skyddseffekt, vilket vi ser i fas 3-resultaten, säger han.

Förstår osäkerheten

Det finns samtidigt en viss oro bland befolkningen gällande de nya vaccin som nu tas fram. Inte minst med anledning av biverkningarna från vaccinet mot svininfluensan för några år sedan.

– Vi har inget skäl att tro att de här vaccinen skulle innebära större risk för biverkningar än andra.

Men risken finns?

– Risken finns alltid. Det finns inga mediciner och vaccin som är helt säkra. Men vi gör stora prövningar med 30 000-50 000 personer för att fånga upp sällsynta biverkningar, säger Richard Bergström.

Här kan du se hela delen i Aktuellt som handlade om vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.