Vad händer med las? Marmorstein svarar på era frågor. Foto: SVT

Vad händer nu med las?

Uppdaterad
Publicerad

I natt kraschade las-förhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och tjänstemännens organisation PTK. Så vad händer nu?

SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på publikens frågor om läget i politiken.

Se frågorna och svaren i spelaren ovan och i direktrapporten nedan.

Här kan du se hela sändningen.

Marmorstein svarar

Vad kan Stefan Löfven göra för att undvika denna regeringskris och vad tror du att han gör? 

Samtliga januaripartier hoppas ju förstås att de ska slippa den här glödheta potatisen genom att parterna ändå till slut gör upp om detta. Skulle det inte lyckas så kommer Socialdemokraterna förstås göra allt de kan för att las-utredningens förslag ska justeras. Här kommer Löfven stöta på patrull från Centerpartiet och Liberalerna. Man ska komma ihåg hur viktig den här frågan var för Centerpartiet för att de skulle släppa fram Löfven som statsminister. Liberalerna letar egentligen efter en orsak till att säga att Stefan Löfven inte lever upp till avtalet. Men i slutändan vill varken C eller L ha en regeringskris, så därför tror jag att de kan tänka sig att justera utredningens förslag.  

Vad LAS-utredningen egentligen innebär för löntagarna? 

Det är en omfattande utredning och jag hinner inte dra detaljerna, men en viktig punkt är att man ska få göra fler undantag från turordningsreglerna (principen om först in sist ut). En annan viktig punkt är att det inte ska gå att ogiltigförklara en uppsägning i företag upp till 15 anställda, och det är ju facket helt emot eftersom det skulle ge väldigt mycket makt till arbetsgivarna. Sen finns det i förslaget också att arbetsgivarna ska vara skyldiga att ge sin anställda kompetensutveckling, förutsatt att man varit anställd i minst sex månader.  

Nu säger moderatledaren Ulf Kristersson att han inte kommer stödja ett misstroende från Jonas Sjöstedt, han har ju sagt annat tidigare. Kommer han stå fast vid det här? 

Det låter så. Det skulle vara väldigt svårt för Moderaterna att stoppa en reform som de har velat ha i decennier. Sen måste man ju också komma ihåg att Vänsterpartiet och Moderaterna har helt olika mål med ett eventuellt misstroende mot Stefan Löfven. Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt vill bli av med den här förändrade arbetsrätten men behålla Löfven som statsminister. Medan moderaterna vill ha kvar förändringarna om arbetsrätten men bli av med Löfven.  

Vad var det egentligen som stod på spel i de här förhandlingarna, och varför lyckades parterna inte komma överens? 

Det är ett nytt Saltjöbadsavtal som ligger i potten. Syftet är att man vill värna om den svenska modellen, både arbetsgivare och fack. Dvs. att det är parterna och inte politiken som avgör spelreglerna på arbetsmarknaden. Så det är ju ingen liten fråga och mycket står på spel. Som jag förstått det så havererade det på frågan om anställningsskyddet. Facket ville ha färre undantag än vad las-utredningen slog fast, medan arbetsgivarna ville ha fler.  

Kommer det bli en regeringskris? 

Jag kan inte vara säker men jag tror inte det. Mycket talar faktiskt för att parterna återupptar förhandlingarna. Båda sidor har för mycket att förlora på att politiken bestämmer spelreglerna på arbetsmarknaden. Det faktum att förhandlingarna kraschade i natt kan vara det som i slutändan underlättar för en överenskommelse.

Hur mycket tid kan januaripartierna ge PARTERNA för att börja förhandla igen? 

Det beror på vem du frågar, Centerpartiet och Liberalerna några dagar eller några veckor kanske. Regeringen har inte lika bråttom ännu. En möjlig slutpunkt är den 26 oktober för då går remisstiden ut för den här las-utredningen. Men här menar delar av facket att man behöver betydligt mer tid än så. Men i slutändan tror jag inte det är tiden det handlar om, det handlar om att man ska vilja förändra sig, att man ska vilja närma sig i sakfrågan. Gör man inte det skulle jag säga att det inte spelar någon roll hur lång tid man förhandlar.  

Är det möjligt för regeringen att bara förhala det här i evighet för att förhindra en regeringskris? 

Socialdemokraterna är mästare på att förhala, fördröja och omförhandla förslag. Man kan fråga Jonas Sjöstedt om den saken. Men den här gången är det mer knepigt eftersom det finns en tidsplan i januariavtalet som, åtminstone, Centerpartiet håller stenhårt fast vid. Men man ska också komma ihåg att det inte är någon verklig brådska. Regeringen behöver inte lägga ett skarpt förslag förrän i slutet av sommaren eller början av hösten, eftersom lagen första ska börja gälla i januari 2022.  

Nu sitter SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein i studion och svarar på era frågor.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.