• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Flera vägmålare vittnar om en utbredd mutkultur vid Trafikverket i norra Sverige. Arkivbild. Foto: TT

Vägmålare vittnar om mutor på Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

50.000 kronor i ett kuvert. Det är ett av exemplen när flera entreprenörer vittnar om en utbredd mutkultur vid Trafikverket i norra Sverige för TV4:s Kalla Fakta.

Den före detta vägmålaren Leif Johansson är en av många som träder fram med namn och bild i programmet för att berätta om hur det går till att ”smörja” projektledare och beställare på Trafikverket.

Han återger hur han på uppmaning av sin uppdragsgivare lämnade över pengakuvertet till en tjänsteman på myndigheten.

– När vi var ute efter vägen och körde så kom han och det var ju bara att räcka över kuvertet. 50.000, det är jäkligt mycket pengar, säger Leif Johansson till Kalla Fakta.

En annan vägmålare, Ronny Kock, berättar om hur entreprenörer lämnat gåvor till anställda på Trafikverket. Exempelvis bakom någon sten vid en väg, enligt överenskommelse.

– Så kommer någon och hämtar upp dem och så är de borta sedan. Så funkar livet vidare, då går det smärtfritt framåt, säger han.

”Smörjer” beställare med pågående kontrakt

Vägmålarna som Kalla Fakta pratat med säger även att de fått tillbaka pengar genom att tjänstemännen upprättat bluffakturor. På så vis berikas båda parterna på skattebetalarnas bekostnad.

– Det räcker med att du förlänger en väg så har du fått tillbaka pengarna, säger vägmålaren Göran Eriksson.

Enligt uppgifter i TV4 i morse handlar det om företag som ”smörjer” beställare med pågående kontrakt för att få bättre relationer.

Några exempel är företag som har kontrakt med Trafikverket att måla så kallade ”vita streck” på vägar. Företagen kan slippa vite om de gör fel. De får dessutom förhandsinformation om kvalitetskontroller. Det handlar om ”tjänster och gentjänster” uppger TV4.

Flera anmälningar

Flera personer säger sig ha larmat Trafikverket om den misstänkta korruptionen – men utan resultat.

– I de här fallen så tycker jag att man agerat för sent, det tycker jag. Och har det dröjt länge och man inte har återkommit är det självklart inte bra, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon till Kalla Fakta.

Leif Johansson kontaktade Trafikverket om de 50.000 kronorna i våras. Enligt Lena Erixon har fallet åtalsanmälts – men först den här hösten.

– Jag tycker själv att vi borde ha anmält redan i våras, säger hon.

Kalla Faktas reportage visas i TV4 i kväll.

Fakta: Flera exempel

I programmet ges flera exempel på misstänkta mutor, bland annat bjudmiddagar och nöjesevenemang.

Vid ett tillfälle bjöds ett beställarombud på Trafikverket på en resa i Örnsköldsviks skärgård med en chartrad båt, där han bjöds på drinkar och sedermera en lyxig trerättersmiddag. Båten och drinkarna kostade närmare 11.000 kronor.

Året därpå gjordes en liknande båtresa med samma företag och beställarombud, som gick på drygt 12.000 kronor.

En följd av mutorna och vänskapskorruptionen är enligt Kalla Faktas källor märkliga beställningar från Trafikverket, som att vägmålarna ska måla kantlinjer på grusvägar.

Källa: TT/Kalla Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.