När samlingen kring den fysiska majbrasan ställs in uppstår digitala alternativ för att följa firandet. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Årets valborgsfirande: inställt – eller digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Valborgsfiranden i hela landet ställs in, blir digitala eller förbjuds för att undvika smittspridning.

– Det är en förlust för livskvaliteten, säger körsångaren Anton Grönberg.

Precis som förra våren blir valborg inte riktigt som vanligt. På grund av risk för smittspridning och restriktioner ställs många majbrasor in. Vissa firanden ersätts av alternativ som virtuella vårsånger och digitala samlingar kring elden.

Förbjudet att besöka parker

Studentstäderna Uppsala och Lund har infört vistelseförbud i ett antal populära parker, vilket innebär att allmänheten inte får vistas i och omkring parkerna under valborgsfirandet.

– Jag har jättesvårt att se att folk kommer hålla restriktionerna, säger gymnasieleven Donika Emini till SVT Nyheter Skåne.

I Örnsköldsvik är det förbjudet att vistas på vissa parkeringsplatser där det brukar bli folksamlingar. Enligt Folkhälsomyndigheten har även kommunerna Trollhättan och Upplands-Bro ansökt om vistelseförbud på platser som riskerar att bli folktäta under valborgshelgen.

Gödsel en nödlösning 

I fjol använde sig Linköping och Lund av gödsel, och den medföljande stanken, för att hålla festsugna borta från parkerna. 

– Hönsgödsel var en akutåtgärd som vi byter mot uppmaningar om eget ansvar i år, säger Fredrik Kliman, presschef i Linköpings kommun.   

Digitala vårsånger 

Frånvaron av majbrasor är inte det enda som i år är annorlunda med den stora studenthögtiden. I vanliga fall framför landets studentkörer ”Vintern rasat” inför stor publik. Nu kommer Lunds studentsångare istället välkomna våren i SVT1 klockan 19, i Uppsala sjunger en virtuell kör vårsånger i Sista-April-appen och i Umeå blir det en live-sändning på Facebook.

Uppsalakören Orphei drängar, som brukar uppträda framför 40 000 personer den sista april, cyklar i år runt kvartett-vis till äldreboenden.

Anton Grönberg, tenor i kören, menar att det vanligtvis är en mäktig känsla att sjunga på valborg – mycket tack vare att publiken är så pass delaktig. Han saknar samhörigheten och känslan av att sjunga i stor grupp.

– Det är en förlust för livskvaliteten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.