I dag avgörs om det blir en misstroendeförklaring mot Eva Nordmark (S) eller inte. Jonas Sjöstedt (V) har gett regering två veckor att förklara turerna kring Arbetsförmedlingen och tidsfristen går ut på torsdagen. Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT och Janerik Henriksson / TT

Vänsterpartiet och misstroendeförklaringen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Flera riksdagspartier, med Vänsterpartiet i spetsen, har de senaste veckorna skarpt kritiserat regeringens planer på att privatisera Arbetsförmedlingens verksamhet. I skottgluggen för kritiken står arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), som hotats av misstroendeförklaring i riksdagen. Men vad har egentligen hänt i turerna kring misstroendeförklaringen?

21 november

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt riktar hård kritik mot privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Om regeringen inte backar inom två veckor hotar partiet att gå ihop med Moderaterna och väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Vänsterpartiets kritik mot regeringen och Eva Nordmark rör bland annat privatiseringen av Arbetsförmedlingen, som innebär att fristående aktörer delvis ska ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb.

Sjöstedt kallar avregleringen för en ”kaosprivatisering”.

Samma dag säger Eva Nordmark att detta skulle skapa mer kaos och oreda.

– De har ju ställt upp bakom Januariavtalet så det här är inga nyheter för Vänsterpartiet.

5 december, tidsfristen har gått ut

Jonas Sjöstedt (V) meddelar nu att Vänsterpartiet kommer att fullfölja sitt hot om att lämna in en misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Regeringen är ansvarig för kaoset i Arbetsförmedlingen. Det ger inte Vänsterpartiet något annat alternativ än att fullfölja att lämna in en misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd. Vi kommer nu att ta kontakt med Moderaterna för att agera gemensamt, säger Sjöstedt.

Efter Sjöstedts beslut gick Moderaterna och Kristdemokraterna ut med att man vill väcka misstroendeförklaring mot Nordmark innan tisdag 10 december om deras krav inte uppfylls av regeringen.

Även Sverigedemokraterna är beredda att fälla Nordmark.

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor vill ha en ”gedigen kontrollfunktion” före reformeringen av Arbetsförmedlingen samt att reformeringen inte ska bygga på Lagen om valfrihet. Man är även kritisk till hur snabbt omställningen ska genomföras.

– Väljer regeringspartierna att tillmötesgå dessa krav spräcker de den oheliga motståndsalliansen i riksdagen. Utan M och KD finns ingen majoritet för ett misstroende, skriver SVT:s Mats Knutson i en analys.

För att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen krävs 35 mandat, Vänsterpartiet har 28.

9 december – regeringen backar något

I en debattartikel i Aftonbladet svarar regeringen och stödpartierna Liberalerna och Centerpartiet att planerna på att privatisera Arbetsförmedlingens verksamhet skjuts upp ett år, och att reformen inte längre ska bygga på LOV, Lagen om valfrihet.

Särskilt det senare har varit en källa för missnöje hos Moderaterna och Kristdemokraterna, som under sin presskonferens den 5 december betonade att lagen inte passar för Arbetsförmedlingens verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.