Med de nya skärpta reglerna för vapenexport ska köparlandet bedömas utifrån i vilken grad demokratiska institutioner finns på plats samt hur dessa fungerar.
– Uppdraget var att skärpa vapenexporten till icke-demokratier, men det gör man inte. Det kommer fortfarande att gå att sälja vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter eller som är diktaturer. Då har kommittén misslyckats med sitt uppdrag. Det är en stor besvikelse, säger Anna Ek.
Olika perspektiv
Hon menar att problematiken ligger i att det finns två perspektiv som ska tas hänsyn till i svensk materielexport: dels att man vill minimera exporten, dels att exporten anses vara nödvändig för svensk försvarsindustri. Ledamöterna skriver att båda sidor ska respekteras.
– Formuleringarna är inte tillräckligt skarpa för att stoppa vapenexporten till diktaturer, säger Anna Ek och fortsätter:
– Baserat på hur det har fungerat fram till i dag får de försvarspolitiska skälen väga tyngst och de demokratiska får stryka på foten.
En som också är kritisk till utredningens demokratikriterie, men ur en helt annan utgångspunkt är Robert Limmergård, generalsekreterare för vapenexportföretagens branschorganisation, SOFF. Han menar att den kommer att påverka möjligheterna till både utveckling av nya produkter och försäljning av komponenter inom vapenindustrin.
– Vi hör redan nu från utländska huvudleverantörer att de är oroade över regelverket i dag och vad det innebär för deras samarbeten. Ett demokratikriterium gör att svenska företag sammanknippas med en större osäkerhet oavsett vilken teknik eller pris vi har, säger han.
Han fortsätter:
– Nu försöker FN och EU ha liknande regler och så har vi ett land, Sverige, som inför ett demokratikriterium som är väldigt svårt att tolka. Och då kommer vi bli väldigt mindre attraktiva. Vilken väljer du? Den som har ett exportregelverk som är harmoniserat eller den osäkra svensken. Vi blir den svaga länken. Det är inte bara försäljningen från Sverige till ett antal länder utan det kommer att påverka hela försvarsindustrin, säger Robert Limmergård.
Ska på remiss
Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att utredningens förslag nu ska skickas ut på remiss för att ta in synpunkter.
– Målet är att ta fram ett förslag som kan läggas fram till riksdagen och det som har finansiell påverkan kommer att läggas in i regeringens budgetproposition, säger Wallström och tror att det kan ta minst ett år från remiss till färdigt förslag.
Fakta: Förslaget
Så här formulerar Krigsmaterielexportöversynskommittén (Kex) förslaget:
”Respekt för mänskliga rättigheter och den mottagande statens demokratiska status utgör centrala villkor vid tillståndsprövningen.
En stats demokratiska status bedöms utifrån förekomsten av demokratiska institutioner, statens respekt för demokratiska processer samt de medborgerliga och politiska rättigheterna. Ju sämre den demokratiska statusen är desto mindre utrymme föreligger för att tillstånd beviljas. Ifall det förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller grava brister i den demokratiska statusen utgör det hinder för beviljande av tillstånd.”