Var fjärde USB-laddare är farlig enligt Elsäkerhetsverkets undersökning. Foto: TT

Var fjärde USB-laddare är ”rent livsfarlig”

Uppdaterad
Publicerad

En stor granskning som Elsäkerhetsverket gjort visar på allvarliga brister hos nästan en fjärdedel av de 60 USB-laddare man kontrollerat.

”Granskningen visar att 23 procent (14 av 60 laddare) har så pass allvarliga tekniska brister att det föreligger direkt livsfara vid normal användning.”, skriver verket på sin hemsida.

Vad är då normal användning? Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket förklarar.

– Du har med dig din laddare i gymväskan och den blir lite blöt eller så råkar du tappa den i backen. Den typen av stress – som man kan förutsätta att vilken användare som helst kan utsätta laddaren för – är tillräckligt för den ska få överslag och bli strömförande, säger Mikael Carlson till SVT Nyheter.

Stöt: Från obehaglig till dödlig

Den stöt man kan få från en strömförande laddare har samma styrka som våra vanliga vägguttag, alltså 230 volt.

Och har du otur kan konsekvenserna av en sådan stöt bli ödesdigra.

– Det varierar från att det är obehagligt till att du dör, konstaterar Mikael Carlson.

Direkt brandfarliga

Flera av laddarna som fick sämst betyg i Elsäkerhetsverkets test var konstruerade av bristfälliga komponenter som gjorde dem direkt brandfarliga.

Olyckligt nog var det dessa laddare som också hade dåliga plasthöljen.

– De har höljen som är brandfarliga. Höljet kommer hjälpa till att sprida branden – tolv av laddarna har höljen som kommer brinna upp, säger Mikael Carlson.

Farliga laddare kvar i handeln

Alla de fjorton laddare som bedömdes som bristfälliga i testet har återkallats från butiker och går inte längre att köpa.

Men problemet är att Elsäkerhetsverket inte har kontrollerat alla modeller som finns på marknaden.

Mikael Carlson är övertygad om att det finns farliga laddare kvar i handeln.

LÄS MER: Farliga usb-laddare stoppas

Importera inte själv

För att vara på den säkra sidan bör man inte köpa privatimporterad laddare från säljsajter som e-bay, utan alltid köpa via butik.

Om en privatimporterad laddare börjar brinna är man nämligen personligt ansvarig, köper du via butik så finns ett företag som står bakom produkten, säger Mikael Carlson.

Du bör heller aldrig köpa laddare som inte har originalförpackning, även om hemsidan skulle hävda att det är exempelvis riktiga Apple-laddare.

– Många internetsidor säljer laddare utan förpackning och hävdar att de har blivit över. Så gör inte riktiga tillverkare, säger Mikael Carlson.

Billigare inte säkrare

Ett något överraskande resultat från studien var att dyra laddare inte är säkrare än billigare.

– Den kopplingen har vi inte lyckats göra. Vi trodde länge ”köp dyrt så är du hemma”, men i dag stämmer det inte, säger experten Mikael Carlson.

Viktigaste uppmaningen: Ladda aldrig på natten

Hans sista uppmaning är kanske svårast att följa: Ladda inte telefonen när du sover.

Något som tre av fyra svenskar gör – och det sker ett brandtillbud i månaden på grund av det. Inga jättehöga siffror, men konsekvenserna kan bli allvarliga. Mikael Carlson drar en något drastiskt liknelse.

– Om du springer över E18 klockan 3 på natten med ögonbindel, är det inte så stor risk att det händer något, för det är så lite trafik. Men om det händer något så blir det väldigt allvarligt, säger Mikael Carlson.

LÄS MER: Ny varning: Ladda inte när du sover

Elsäkerhetsverkets rekomendationer till konsumenter

• Privatimportera inte elektriska produkter.

• Köp endast CE-märkta produkter.

• Köp endast produkter där det klart framgår vem som är tillverkare (och importör i de fall tillverkaren är utanför EU/EES).

• Undvik produkter som säljs utan tillhörande förpackning.

• Använd endast laddaren när du har uppsikt och aldrig när du sover.

• Använd eluttag som är lätta att nå.

• Kassera en laddare som blir så het att den blir svår att hålla i, eller som inte förmår att ladda ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.