Göta kanal töms på vatten Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Vattenbrist hotar nästan hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli akut vattenbrist i sommar i stora delar av landet. Förra årets låga grundvattennivåer ser ut att förvärras i år och dessutom sprida sig norrut. I många kommuner uppmanar man redan till att spara på vattnet.

Förra året var det rekordlåga grundvattennivåer i sydöstra Sverige. Öland fick köra tankbilar från fastlandet. Nu ser det ut att bli minst lika illa i år i södra Sverige. Dessutom är det i år dåligt även långt norrut.

– Just nu ser det ut som det är en större del av landet som kan få problem, säger Bo Thunholm som är ansvarig för grundvattenövervakningen på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Dåligt med snö

Det har bara kommit mellan 50 och 75 procent av de normala regn- och snömängderna under vintern i stora delar av södra Sverige.

De ytliga reserverna, som framförallt förser enskilda brunnar, har därför inte fyllts på. Dessutom finns det inget snötäcke i Götaland och Svealand. Även i södra Norrland finns bara små mängder snö. Det betyder att snösmältningen inte kommer att fylla på grundvattennivåerna som normalt.

– Vi har ett dåligt utgångsläge inför sommaren just nu, säger Bo Thunholm.

Kan bli rekordlågt

De större grundvattenmagasinen, som fungerar som vattentäkter till vattenverken, tar flera år att fylla upp. Där är nivåerna just nu under eller mycket under det normala i nästan hela landet, förutom nordligaste Norrland. Så här låga nivåer har tidigare bara förekommit två gånger, på 70- respektive 90-talet.

– Det har förekommit tidigare, men som det ser ut just nu så kan det bli rekordlåga nivåer. Eller i allafall nära rekordlåga nivåer, säger Bo Thunholm.

En riktigt regnig vår skulle kunna rädda situationen, men att det kommer tillräckligt är inte troligt.

– Det skulle behövas betydligt mer än normalt, säger han.

Foto: SVT Grafik

Måste spara redan nu

Gotland drabbades hårt förra sommaren och har redan infört bevattningsförud, och flera andra kommuner uppmanar till att spara på vattnet, bland annat Örebro och Halmstad.

Läs mer här: Örebro – förbud mot att vattna i sommar

Halmstad – slösa inte med dricksvattnet

I Vättern är vattennivån nu fyra decimer under det normala. Så lågt har det inte varit sedan 70-talet.

De låga nivåerna kan bli akuta i sommar. I första hand drabbas då lantbrukare och många andra som har egen brunn.

– Många brunnsinnehavare kan få sinande brunnar, säger Bo Thunholm.

SGU uppmanar till att börja spara vatten redan nu.

– Det beror på de lokala förutsättningarna. Men det kan vara aktuellt i många fall, avslutar Bo Thunholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.