Det är i Ringhals på västkusten som statliga Vattenfall har planerat att Sveriges nya kärnkraftverk ska ligga om de byggs i framtiden. Som en del i den processen startades i januari i år samråd där bland annat kontakter togs med Varbergs kommun, länsstyrelsen i Halland och de som bor i närheten. Det är något som krävs enligt lagen för att få bygga ny kärnkraft.
– Den processen har vi lagt i vänteläge och stoppat för ögonblicket, säger Magnus Hall som är vd för Vattenfall.
Varför det?
– Vi tycker att den diskussion som finns om hur vi ska hantera kärnkraft och vårt analysarbete gör att vi vill invänta vår diskussion med regeringen.
Miljoner spenderade
Vattenfall har redan lagt ut många miljoner kronor i analysarbetet för att se om det finns förutsättningar att bygga ny kärnkraft i Sverige. Och ny kärnkraft är något som den nya rödgröna regeringen vill sätta stopp för.
– Vi måste prata direkt med regeringen och få dess synpunkter på hur frågan ska hanteras, säger Magnus Hall.
Han lämnade beskedet när han träffade näringsutskottet i riksdagen i dag.
– Det är djupt olyckligt. Vi behöver förutsägbarhet och långsiktiga spelregler är en förutsättning för att vi ska kunna klara den utmaning som vi har i energiförsörjningsfrågorna, säger Folkpartiets talesperson i näringsutskottet Said Abdu.
”Klokt beslut”
Näringsutskottets ordförande, socialdemokraten Jennie Nilsson, tycker dock att beslutet är bra.
– Jag tycker att det är det kloka och sansade sättet av Vattenfall att hantera frågan just nu.
Hon menar att det här är något som kommer att behandlas i den energikommission som regeringen beslutat att tillsätta.
– För oss är det ohyggligt viktigt att man skapar långsiktiga och stabila förutsättningar för energipolitiken. Och det är den prioritet som denhär regeringen just nu har. Så det är ett klokt sätt att hantera denhär frågan just nu.
”Ingen aktuell fråga”
Vattenfall har också lämnat in en ansökan till strålsäkerhetsmyndigheten om att få bygga ny kärnkraft. Hur den ska behandlas är något som Vattenfalls ledning vill diskutera med regeringen om.
Att bygga ny kärnkraft i Sverige är ett arbete som tar många år. Tidigast någon gång i mitten av 2020 kan det vara aktuellt att ta det första spadtaget.
– Frågan är inte aktuell än på tio år skulle jag tro. Så vi avvaktar bland annat diskussionerna i energikommissionen och marknadsförutsättningar. Just nu är inte den frågan överhuvudtaget aktuell, säger Vattenfalls vd Magnus Hall.