– Ja, vi har erosionsproblematik på flera ställen på kusten, översvämningar har vi ju haft flera gånger i Malmö så visst finns det saker som pekar på att det händer grejer, säger Oddvar Fiskesjö, miljöchef på Region Skåne.
Skånes kustkommuner tillhör de mest utsatta kommunerna när det kommer till ökade havsnivåer. Kristianstad är ett typexempel på ett landskap som är extra utsatt med stora vallar för att skydda mot framtida översvämningar.
– Vallen går runt hela staden som man täpps igen när de stora översvämningarna kommer, som man tror kommer på lång sikt, säger Oddvar Fiskesjö.
Andra konsekvenser av klimatförändringarna är nya smittor och sjukdomar man inte sett tidigare som kan drabba både växter, djur och människor och sprida sig i det fuktigare och varmare klimatet. Men också risken för kraftiga, tillfälliga skyfall.
– Vi hade det stora skyfallet i Malmö 2014 och även Bjuv och Eslöv har utsatts för detta. Det är en stor fråga, säger Henrik Djerv, klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Skåne.
Skåne har många utmaningar när det gäller klimatanpassning enligt Länsstyrelsen.
– Dels så har vi en väldigt lång kust i Skåne och den är utsatt för en havsnivåhöjning. Man brukar prata om att havsnivån kommer att höjas med ungefär en meter till år 2100, säger Henrik Djerv och fortsätter:
– Också jordbruket och skogsbruket kommer att reagera på höjda temperaturerna och hur vi ska fördela till exempel grundvatten mellan bevattning och dricksvatten. Det är många komplexa frågor.
Hur framtidens Skåne kommer att se ut vet ingen, men när det gäller klimatanpassningen har man enligt Henrik Djerv kommit långt i Skåne.
– Dels så har vi ännu mer kunskap om hur klimatet kommer att förändras och sedan har vi börjat titta på hur vi ska skydda den befintliga bebyggelsen. Jag tror absolut vi kommer greja detta på ett bra sätt, säger han.