Sven Rollenhagens enkla tips för mobiletikett. Foto: SVT

Vett och etikett för mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Tillhör du dem som ibland går in i lyktstolpar när du kollar mobilen på gatan? Då kan du behöva lära dig så kallad mobikett – termen är även titeln på en ny bok som handlar om just vett och etikett för mobilanvändare.

Är det okej att kolla mobilen under middagen? Vad gäller på biografen? Får jag avbryta ett djupare samtal för att svara i telefonen? Socionomen Sven Rollenhagen har skrivit boken Mobikett om vett och etikett för mobilanvändning. Han menar att svaret på många frågor är att läsa av sammanhanget.

– Man måste skanna av. Sitter jag på en tapasmiddag med glada vänner och det är lite bullrigt, då kanske man glider mellan ätandet och mobilhanteringen. Men sitter du i ett sammanhang där det bör vara lite tyst och lugnt, då tycker jag du ska låta mobilen vila, säger han.

På en del platser borde man helt stänga av mobilen menar Sven. Bion, sjukhuset, biblioteket och på begravningen är alla platser och sammanhang där mobilen ska vara avstängd. 

Han kallar boken för en handbok för mobilzombies – människor som glider runt med mobilen och krockar med en lyktstolpe, eller inte ser personen som kommer gåendes rakt emot sig.

– Fråga dig själv: blir andra störda av det jag håller på med?

Mobilfria zoner

Ett knep som Sven själv använder sig av är mobilfria zoner, platser och aktiviteter där man helt lägger undan telefonen.

– När jag tränar på gym försöker jag undvika mobilen, att man ibland mår bra av att låta den ta en paus. Vi ska lära oss att använda mobilen på ett balanserat sätt, säger han.

Svens bästa mobiltips

  • Aktivitet där du inte kan hålla i mobilen
  • Stäng av mobilen ibland, OBS! Kolla PIN-koden först
  • Mobilfria zoner: umgås och träna utan mobil
  • Ta bort appen som håller dig kvar
  • Stäng av när du sover
  • Aldrig innan frukost
  • Mobilfri middag
  • Sms:a inte gåendes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.