Victoria: Jag tänker inte vara tyst

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria tänker inte bli en tyst drottning den dagen hon efterträder sin far. -Jag hoppas att jag också har en viss yttrandefrihet, säger hon till SVT:s Aktuellt.

-Man kan inte bara vara tyst i vissa frågor, som miljöfrågor, sexuella utnyttjanden av barn, eller andra tunga och svåra frågor.

Monarkens möjligheter att yttra sig i samhällsdebatten regleras enligt svensk lag. -Jag tror att om det inte handlar om politiskt svåra frågor, så är det inget som hindrar. Där är jag också medmänniska, säger Victoria.

Hon säger att att hon aldrig kommer att vara färdigutbildad till drottning.

-Det är ett livslångt lärande och någonting som pågår hela tiden, en konstant fördjupning och breddning av olika områden. Men det är något som jag är glad för. Jag är en nyfiken person som har lätt för att intressera mig för saker och ting. Det skulle ju vara förfärligt tråkigt om det fanns ett sludatum för det, säger kronprinsessan i Aktuellts intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.