Virologen: Borde ha mer is i magen

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade regeringen att alla restriktioner avskaffas nästa vecka den 9 februari. Men enligt Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, borde regeringen vänta med beslutet.

Andra experter menar att vi befinner oss i en ny fas och att restriktionerna inte gör lika mycket nytta längre.

Fredrik Elgh anser att beslutet borde ha skjutits upp eftersom det fortfarande finns tydliga tecken på ökad smitta.

– Den ökade kurvan på inläggningar av covid-patienter pekar på att vi inte borde göra det här. Det är den viktigaste indikatorn eftersom alla som läggs in på sjukhus testas.

Även om inte alla patienter söker sjukvård för covid så menar Fredrik Elgh att det är svårt överlag att ha koll på smittoläget.

– Det är osäkert att veta, särskilt på grund av de nya bestämmelserna kring provtagning.

Han tycker att beslutet kommer för tidigt.

– Sverige är också minst ett par veckor efter andra nordiska länder och därför borde vi ha mer is i magen.

”Ovaccinerade löper större risk”

Magnus Gisslén, överläkare vid Sahlgrenska sjukhusets, och Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, försvarar dock beslutet och bedömer – likt regeringen – att det är dags att lyfta restriktionerna.

– Det här känns rätt, men man behöver ha försiktighet, säger Styrud, i SVT:s Morgonstudion.

Han kommenterar att sjukhusen haft problem med hög personalfrånvaro under de senaste veckorna, men att läget nu börjat ljusna och att iva inte längre är lika pressat.

Ovaccinerade riskerar dock fortsatt att bli svårt sjuka, kommenterar han.

Han får medhåll från Gisslén.

– Den gruppen löper en större risk att bli svårt sjuk under perioden som vi har nu då det är så stor smittspridning.

”Vår absoluta övertygelse”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att den samlade bedömningen är att att steget är nödvändigt.

– Det finns många olika aspekter att se på den här pandemin. Vi ska se till hela folkhälsan och vi har gjort en noga analys och värderat de konsekvenser som fortfarande finns av pandemin. Och det är vår absoluta övertygelse att vi har kommit till den här punkten att gå vidare till nya åtgärder, säger hon.

Karin Tegmark Wisell säger att det även finns en högre beredskap än tidigare för att hantera nya virusvarianter.

– Vi ser absolut att det kan komma ytterligare mutationer och det får vi räkna med. Det här är ett virus som förändrar sig över tid och vi har en omfattande smittspridning globalt, säger hon, och fortsätter:

– Vi har också en situation med en vaccinationsplattform på plats och vi har verktyg för att hantera en situation med en förändrad virusmutation. Därför är min bedömning att, ja, det kan komma nya varianter men vi kan hantera de här förändringarna, säger Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.