Marwan Al-Awadiya, boende i Gaza

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör boende i Gaza om den svåra hungersnöden: ”Vi går från svält till svält”. Foto: AFP

WHO: Stor hunger i Gaza trots israelisk paus

Publicerad

I veckan meddelade den israeliska militären att man skulle inleda dagliga ”taktiska pauser” i södra Gaza för att få in förnödenheter till området.

Men hittills har åtgärden inte haft någon önskvärd effekt, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

– Överlag kan vi i FN säga att vi inte har sett någon påverkan på de humanitära leveranser som kommer in, säger Richard Peeperkorn, FN-organets representant i de palestinska områdena, på fredagen.

Mer än åtta månaders krig, som utlöstes av terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, har lett till svåra humanitära förhållanden i det palestinska området med flera varningar om hungersnöd och ren svält.

Krig mellan Israel och Hamas

Under fredagen larmade chefen för ett stort sjukhus i norra Gaza att man vårdar omkring 250 barn som lider av undernäring, och att antalet stiger dagligen på grund av akut matbrist.

Höga temperaturer

Richard Peeperkorn varnar också för att det varma vädret kommer att ställa till med stora problem.

– De höga temperaturerna leder redan till att dricksvatten förorenas och att maten blir dålig snabbare. Dessutom kommer vi att se mer uttorkning och även värmeslag.

IDF bakom pausen

Israel har under krigets gång fått hård kritik för att man hindrar leveranser av förnödenheter till Gaza. Enligt FN har leveranserna bromsats upp då den israeliska militären IDF måste ge tillstånd för lastbilar att korsa gränsövergångarna.

De ”taktiska pauserna” i den israeliska offensiven är tänkt att gälla dagligen mellan klockan 08 och 19 för att kunna släppa in mer humanitärt stöd. Beslutet ska ha fattats av den israeliska militären och inte på politisk nivå. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har riktat skarp kritik mot åtgärden och kallat den för ”oacceptabel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet