Fördömandet från UD har fått reaktioner från experter. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och specialist på yttrandefrihetsfrågor, säger till Sveriges Radio att man inte borde ha kritiserat en enskild person.
– Det här är Sveriges regering som pekar ut en person som förkastlig inför hela världen för att blidka andra länder, säger han till Ekot.
Enligt Schultz kan fördömandet inskränka yttrandefriheten och öka risken för de som utför koranbränningar.
”Inte regeringen sak”
Även Nils Funcke reagerar negativt på att regeringen går ut och kritiserar en enskild person, som enligt honom av allt att döma hållit sig inom lagens ramar. Han menar att det blir motstridigt att det finns en yttrandefrihet i Sverige, men att regeringen sedan fördömer den som har utnyttjat den.
Funcke säger att Sverige har ett rättsväsende som prövar om personer har hållit sig inom lagens ramar eller inte.
– Det är inte regeringens sak att döma vad som är lämpligt eller olämpligt.
Vill inte se ändring av lagen
Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, anser att ordningslagen borde ändras och ta hänsyn till hot mot rikets säkerhet.
– Det är uppenbart att det som sker just nu verkligen inte är bra i förhållande till risker för Sverige, säger han till TT.
Nils Funcke hoppas inte att det blir verklighet, och menar att det skulle vara ett långt gående ingrepp i demonstrationsfriheten.
– Då blir det inte många demonstrationer kvar.
Han lyfter till exempel att man då inte skulle kunna demonstrera mot Rysslands krig mot Ukraina, eftersom det skulle kunna driva upp hotbilden från Ryssland mot Sverige.
– Vi skulle i princip behöva lägga oss platt för auktoritära och totalitära regimer.
Hör yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om varför han anser att UD:s fördömande av koranbränningen är fel i klippet ovan.