– Jag vill varna alla som har fåglar att inte mata dem med för mycket solrosfrön, säger Zvonimir Juric från Fridlevstad i Blekinge.
Det var i oktober som Zvonimir och hans fru märkte att Kica var slö och svag, så de tog honom direkt till veterinären. Veterinären sa att Kica hade alla symptom som visar att han hade problem med levern, och att det berodde på solrosfröna som finns i fodret.
Zvonimir fick rådet att förändra Kicas kost, men det var redan för sent.
– Vi trodde att det skulle gå bra, men bara ett par dagar senare så dog Kica i mina händer, säger Zvonimir till Plusredaktionen.
Marknadsfördes som bra mat
En av fröblandningarna som Zvonimir gav till sin dvärgpapegoja marknadsfördes i butiken som ett bra foder:
“En avvägd kornblandning för en sund kost, stödjer vackra fjädrar och ett långt, friskt liv.”
– Det är synd att inte djuraffärerna ger bättre information, säger Lena Olsén, lektor i djuromvårdnad vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Samtidigt betonar hon att man som djurägare enligt djurskyddslagen har ett stort eget ansvar.
Veterinären: “Inte mycket näring”
Veterinären Erika Johansson, som specialiserat sig på fåglar, tycker också att påståendet i marknadsföringen är problematisk.
– Man kan inte säga att det är fullgott att bara ge fröblandning åt en fågel som ska få ett långt och friskt liv, säger hon till Plusredaktionen.
– Fröblandningar, och framförallt solrosfrön, har ett högt fettinnehåll och inte mycket näring.
Enligt Erika Johansson är det mycket man inte vet om fåglars kost ute i det vilda. Det man vet är dock att fåglar som äter enbart fröblandningar eller fröbaserad diet får fler sjukdomar och lever kortare än fåglar som inte gör det.
Har du tips om vad SVT:s konsumentredaktion ska granska? Tipsa Plus här!
Fettlever hos burfåglar
Fettlever yttrar sig oftast i att fågeln är svullen om buken, har andningssvårigheter och diarrér och blir trött av att flyga. En stor bidragande orsak till fettlever är fågelns kosthållning. Om fågeln till exempel får för mycket solrosfrön kan det öka risken. Fågelpellets är ett bättre alternativ.
Källa: Erika Johansson, veterinär