Bakgrunden är att Köpenhamns kommun bygger om sina reningsverk och därför inte kunnat hantera mängden avloppsvatten, enligt Bo Gustafsson, Nordenexpert på övergödning vid Stockholms universitet.
– Det här uppfattar jag som en specifik händelse där man ska bygga om något och därför inte har möjlighet att lagra det här vattnet under en period. Det är en konstruktionsperiod. Men det är relativt bra vattenkvalitet i Öresund i dag. Flödet genom Öresund är på tiotusentals kubikmeter per sekund, så det späds ut ganska fort där. Sedan kan det vara lokalt, om det är precis vid en strand kan man få lokala effekter där, säger Bo Gustafsson.
Finns det fler länder som släpper ut avloppsvatten i vatten runt Sverige?
– Det kommer ut avloppsvatten från reningsverken runt Östersjön. Det finns två problem när man släpper ut det, att man får ut kväve och fosfor och att man får ut bakterier som kan påverka badkvalitén. Mänskligt avlopp innehåller kolibakterier och då kan man bli sjuk om man får i sig det i för höga halter, säger Bo Gustafsson.
Fosfor, kväve och avföring
Avloppsvattnet från Danmark innehöll 147 ton fosfor och 840 ton kväve. Därutöver dessutom 11 466 ton organiskt material, det vill säga avföring.
– Trots att vi har en bra avloppsrening så är det mycket fosfor som kommer från Köpenhamn och Skåne, för att det helt enkelt bor mycket människor där. Det här utsläppet när det gäller kväve och fosfor är en ökning av den årliga tillförseln av kväve och fosfor på 0,5-1% från reningsverk. Så det får antagligen inte någon jättestor långsiktig konsekvens, säger Bo Gustafsson.
Konsekvenser i Danmark
Oppositionspartierna Dansk Folkeparti och Radikale Venstre kritiserar regeringen och kommer att diskutera avloppsvattenfrågan tillsammans med den danska miljöministern Lea Wermelin (S) under måndagen.