Målet gäller en illegal tv-verksamhet som med hjälp av kryptovalutor och avancerad teknologi länge gäckat upphovsrättsägare och myndigheter. Det handlar om ett slags tv-tjänst som samlar, paketerar och säljer abonnemang till en bråkdel av den ursprungliga kostnaden.
Fallet beskrivs som ett av världens hittills största inom illegalt strömmad tv och kronjuvelen i det internationella nätverket är den svenska delen som gått under varumärken Iptvking.
Uppmaningen: Fundera vart pengarna tar vägen
Enligt sajtens egna uppgifter har de haft 30 000 kunder i Sverige, något som genererat flera miljoner i intäkter – varje månad.
– I Sverige har vi kunnat se att under en tvåårsperiod har man fått in ungefär 46 miljoner kronor, säger Anna Ginner, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Det är 30 000 svenska kunder. Vad bidrar de till?
– Det har kostat ungefär 1500 kronor om året. Och vad man bidrar till, det vet vi inte i nuläget. Utredningen ska visa det, men mitt medskick till kunder när man tänker att man ska få billig tv är att man ska fundera på vad man egentligen sponsrar.
Polisen har ju fått tips om den här sajten redan 2017. Ska det behöva ta tre år innan man kommer fram till någonting?
– Nej, det kan man kanske inte tycka. Det har berott på lite olika omständigheter, men när polisanmälan görs 2017 är personerna bakom den här tjänsten okända. De har gömt sig väldigt väl, säger hon.
”Tas inte på allvar”
Anders Braf, före detta polis och numera företrädare för flera upphovsrättsägare, beskriver den svenska aktören Iptvking som den första riktigt stora aktören riktad mot en nordisk marknad. Ett slags branschstandard sedan 2016, menar han. Han tycker att polisen kunde ha agerat snabbare och mer effektivt mot sajten.
– Den här typen av brott tas inte på allvar. Som kund tror jag att man struntar i vart pengarna går och vi saknar en fungerande lagstiftning mot den här typen av brottslighet, säger han.
Tre män från Göteborg med omnejd anhölls på sannolika skäl misstänka för upphovsrättsbrott och skadeståndsanspråken mot männen ligger på svindlande 264 miljoner kronor. Samtliga nekar till brott.
Så ser rättsläget ut för kunderna – åklagaren Anna Ginner reder ut
Min bedömning är att det är straffbart utifrån gällande EU-praxis, men eftersom det inte är prövat i Sverige så är det svårt att säga det helt säkert.
Skillnaden mot cardsharing/avkodning där själva innehavet av utrustningen är straffbar, så är det inte gällande iptv och iptvboxarna.
Det är straffbart, enligt min mening, med den tillfälliga kopia som skapas när man tittar på strömmat material. Detta är en olovlig exemplarframställning. Men den är en tillfällig kopia och därmed blir det svårt att bevisa att den skett i efterhand.