Jimmie Åkesson (SD) chattade i livesändning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gästade i dag en livesändning på svt.se där han fick svara på tittarnas frågor. -Vi vill att Sveriges invandringspolitik ska se ut som den danska, sade han.

Utfrågningen av Jimmie Åkesson var en del av SVT:s interaktiva partiledarintervjuer på webben. Många av frågorna från tittarna handlade om Sverigedemokraternas integrationspolitik.

-Vi vill att Sveriges invandringspolitik ska se ut som den danska. Det innebär att vi måste sänka asyl- och anhöriginvandringen ganska mycket. Sedan är vi emot arbetskraftsinvandringen. Många människor kommer hit och konkurrerar om låglönejobb med andra människor, säger Jimmie Åkesson.

Dagens flyktingpolitik är missriktad, menar Åkesson. Sverigedemokraterna vill rikta stödet till FN:s flyktingorgan och koncentrera hjälpen till de flyktingar som befinner sig i de omedelbara närområdena till konfliktområdena.

-Invandrare är ingen homogen grupp. Invandringen vi har i dag är till stora delar är asyl- och anhöriginvandring från den fattiga delen av världen. Den bidrar inte på lång sikt till det svenska samhället och kostar mycket pengar. Invandring av välutbildade kan ge positiva effekter, säger Åkesson.

Matchningsinsatser och lärlingsplatser

Utbildning, matchningsinsatser och satsningar på småföretag ska få ner arbetslösheten, menar Åkesson. Partiet vill också satsa på riktiga lärlingsanställningar för att få bukt med ungdomsarbetslösheten. I frågan om sjukförsäkringen står Sverigedemokraterna och väger mellan de två politiska blocken.

-Vi har gått tillbaka till definitionen av arbetsförmåga som gällde tidigare, men det är bara att lappa och laga. Vi vill slå ihop Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen så att vi slipper att folk faller mellan stolarna, säger han.

”Finns många duktiga privata aktörer”

Åkesson var tydlig med att partiet vill sänka bensinskatten och bygga ut kärnkraften. Men när han fick frågan om han var för eller emot vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg vill han inte ge ett generellt ja eller nej.

-Jag är motståndare till att riskkapitalbolag tar ut stora vinster och flyttar pengarna till skatteparadis. Samtidigt finns det så många duktiga privata aktörer inom välfärden i dag, så den som sätter tvärt nej till det gör många människor en stor otjänst, säger han.

Vill du se hela utfrågningen av Jimmie Åkesson hittar du den i SVT Play.

Utdrag: Tittarnas frågor

Bonnen: Hej! Jag undrar hur Åkesson ser på avfolkningen av landsbygden, affärer, bensinmackar och andra viktiga nödvändigheter läggs ner samtidigt som det blir allt dyrare att ha bil ute på landet. En levande landsbygd är väl viktig för Sverige?

Adam: Hej Jimmie! Tror du det är vanligt att personer vill engagera sig inom ditt parti, men väljer att inte göra det för att de är rädda att de ska bli utsatta för hot eller våld från andra partier? Om så är fallet, vilka åtgärder kan man vidta, och vem ska göra det, för att förhindra detta?

Christian: Kan du på ett konkret sätt försöka att förklara hur SD skulle vilja att invandringspolitiken ser ut? Ska ingen få komma in, ska vissa skickas tillbaka (och i så fall när?) eller handlar det om att sänka antalet individer? Konkret tack. 

Johan: Du påpekar ofta att invandringen kostar Sverige mycket pengar. Det finns många akademiska studier som visar på att invandring ger positiva effekter på tillväxten över lång sikt samt skapar mer innovation i samhället. Bortser du från detta? 

Etnisk nordeuropeé: Vad är din uppfattning om att statsministern använder ordet Etnisk Svensk? Är det ett sätt att vinna frågan om invandrar- arbetslösheten från SD samtidigt som man försöker att få röster från denna väljarskara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.