Sedan hösten 2015, då hundratusentals flyktingar tog sig till Europa, har migrationspolitiken gett upphov till en till synes olöslig konflikt mellan EU:s medlemsländer. Flertalet länder, däribland Sverige, har velat nå en överenskommelse om hur migranter ska fördelas och hur övriga EU ska hjälpa de länder som de flesta anländer till.
Men länder som bland annat Polen, Tjeckien och Ungern har gått i motsatt riktning och omöjliggjort en sammanhållen politik.
”Vill hitta en väg framåt”
Sedan Ylva Johansson bekräftades som EU-kommissionär för inre säkerhet förra året har hon arbetat med att försöka nå enighet om migrationen. I Aktuellt berättar hon om framgångarna i förhandlingarna som får henne att hoppas på en kompromiss som kan presenteras i september.
– Det här är naturligtvis svåra frågor, men min bild är att alla 27 medlemsländer vill hitta en väg framåt. Och då är det nödvändigt med en obligatorisk solidaritetsmekanism, säger Ylva Johansson.
Mekanismen ska säkerställa solidaritet gentemot flyktingar, genom att stå upp för asylrätten, men också mellan medlemsländerna som måste stödja varandra.
”Mer ordning och reda”
Om den obligatoriska solidariteten innebär krav på ett visst mottagande av asylsökande för varje medlemsland vill hon inte svara på.
– Vi behöver mer ordning och reda och en del av det innebär också en tvingande solidaritet.
Hon lyfter också fram behovet av att bekämpa människosmuggling samt skapa fler lagliga vägar in till EU.
– Vi måste göra mer för att förhindra smuggling och att människor riskera sitt liv för att komma hit. Det är helt orimligt.