Just nu från SVT Nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Nyheter i korthet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

UD: Svensk-turkiskt Natomöte på onsdag

Utrikesdepartementet bekräftar för SVT Nyheter att det på onsdag kommer ske ett möte mellan Nato, Sverige och Turkiet på tjänstmannanivå för att diskutera Sveriges Natomedlemskap.

Under söndagen sa president Erdogans nye säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic i en tv-intervju att Sverige nu är närmare ett turkiskt Nato-ja än man var för ett år sedan.

Han poängterar dock att det fortfarande finns saker kvar att diskutera, något som kommer ske i veckan under ett trilateralt möte på tjänstemannanivå mellan Sverige, Turkiet och Nato. Enligt medieuppgifter i Turkiet kommer mötet att äga rum på tisdag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tio döda i svår bussolycka i Australien

Minst tio personer har omkommit i en bussolycka i Hunter Valley utanför Sydney i Australien på söndagskvällen.

Ytterligare elva personer som befann sig på bussen har förts till sjukhus med ambulanshelikopter, skriver Sydney Morning Herald. Enligt tidningen ska personerna på bussen ha varit bröllopsgäster.

Brittisk flicka död i grannbråk i Frankrike

En 11-årig brittisk flicka sköts till döds i ett grannbråk i franska staden Saint-Herbot på lördagkvällen, uppger BBC som hänvisar till franska medier. Bråket ska ha handlat om en bit tomtmark mellan familjernas fastigheter.

Flickans föräldrar skadades och en yngre syster ska ha chockats.

Enligt lokala medier ska en tysk man och hans fru ha anhållits av polis.

Skottlands tidigare ledare gripen

Skottlands tidigare försteminister Nicola Sturgeon har gripits med anledning av utredningen kring Skotska nationalistpartiets finansiering, uppger polisen enligt Sky News.

Polisen utreder misstankar om ekonomiska oegentligheter inom det skotska nationalistpartiet. Det handlar om motsvarande en dryg miljon kronor som sympatisörer donerat och som kan ha använts till bland annat privat konsumtion.

Nicola Sturgeon var tidigare försteminister för Skottland, i praktiken något av en premiärminister för Skottland inom den brittiska unionen.

Hennes make Peter Murell var högt uppsatt funktionär i partiet och satt tidigare anhållen, bland annat misstänkt för att ha köpt en husbil i miljonklassen för partimedel. Han släpptes dock efter en tid, men saken är inte färdigutredd.

Vid 19-tiden kom beskedet att hon släppts.

WHO-anställd dödad i somaliska hotellattacken

En av de personer som dödades i fredagens terrorattack mot ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu var anställd av Världshälsoorganisation WHO.

Det twittrar FN-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på söndagen.

Enligt polisen dödades sammanlagt sex civila och tio skadades i den väpnade attacken som utfördes av islamistiska Al-Shabaab.

Under mer än 15 år har den terrorstämplade organisationen utfört attentat riktade mot Somalias internationellet erkända regering. Ofta har attackerna riktats mot hotell där högt uppsatta tjänstemän och utlänningar bor.

Uppgift: Kina har haft spionbas i Kuba i åratal

Amerikanska medier har de senaste dagarna rapporterat att Peking planerar att upprätta en spionbas i Kuba. En Vita huset-källa säger nu att en sådan redan har funnits på plats i flera år.

- Detta är väldokumenterat i underrättelsejournalerna, säger personen som vill vara anonym.

Personen berättar vidare att USA har uppgifter om att Kina utökat sin verksamhet i Kuba under 2019.

USA:s utrikesminister Antony Blinken ska resa till Kina nästa vecka, ett besök som från början var planerat till februari men som ställdes in efter det att en kinesisk övervakningsballong flugit över amerikansk mark – vilket fryste relationen mellan länderna.

Kina varnade på fredagen USA för att "ingripa i Kubas inre angelägenheter", som svar på rapportering om en planerad kinesisk spionbas på ön.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svenskkopplade gärningsmannen formellt anklagad för mordförsök

Åklagaren i den franska orten Annecy meddelade under en presskonferens att inga drabbade barn längre lider av livshotande skador efter en uppmärksammad knivattack.

Den syriske gärningsmannen, som tidigare har bott i Sverige, sitter fortfarande häktad. Han misstänks nu formellt för mordförsök och våldsamt motstånd vid gripande.

Under sin häktning har han vägrat prata med polisen, men åklagaren uppger ändå att det "inte finns några indikationer" på att hans motiv ska vara kopplat till terrorism.

Video: Anthony le Tallec blev vittne till knivattacken i Frankrike: "Sorgligt och ofattbart"

Fem döda i explosion i Turkiet

Minst fem personer har dött i en explosion i en fabrik i utkanten av Turkiets huvudstad Ankara, rapporterar Reuters. Fabriken ska ha tillverkat artilleriraketer och sprängämnen och händelsen inträffade vid 9-tiden på lördag förmiddag. Enligt AP ska de omkomna arbetat på fabriken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya bakslaget för Marabou – SJ bojkottar

För drygt två veckor sedan svartlistade ukrainska myndigheter den internationella livsmedelsjätten Mondelez som har fabriker i Ryssland. Det har fått en rad konsekvenser för svenska Marabou, som ägs av Mondelez.

Under fredagen fattade SJ beslut om att inte köpa in fler produkter från Mondelez, som också äger bland annat Daim, Philadelphia och O'boy.

- Bakgrunden är att Mondelez fortfarande har verksamhet i Ryssland och därmed betalar rysk skatt, säger Leila Fogelholm, på SJ:s presstjänst.

Varorna som redan köpts in kommer att fasas ut.

Tidigare har även Svenska fotbollsförbundet pausat sitt sponsoravtal med Marabou och det danska damlandslaget i fotboll har följt efter. I veckan meddelade SAS att bolagets produkter tas bort från sortimentet.

(TT)
Video: Varför drabbas Mondelez av bojkotter medan andra företag kommer lindrigare undan? Hör kris- och kommunikationsexperten Heidi Wold i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nord Stream-läckan – bevis undersöks i Polen

En tysk utredning undersöker bevis gällande huruvida Polen kan ha använts som driftbas för sprängningarna vid Nord Stream-ledningarna hösten 2022, rapporterar Reuters med hänvisning till Wall Street Journal.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom sprängningarna och teorierna har spretat. Tidigare i veckan kom uppgifter om att en ukrainsk specialstyrka ska ha planerat attacken, enligt Washington Post som hänvisar till läckta CIA-dokument.

Video: Tre teorier om vem som sprängde Nord Stream

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.