Bromma flygplats. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

KD, M och L säger nej till stängning av Bromma

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av riksdagspartierna ger tummen ner till regeringens planer på att lägga ner Bromma flygplats. Det står klart efter att L, M och KD tagit ett gemensamt initiativ i trafiksutskottet.

– En snabb nedläggning kan få skadeverkningar för näringslivet och för flygets återhämtning, säger riksdagsledamoten Helena Gellerman (L).

Mijöminister Per Bolunds (MP) besked att regeringen vill tillsätta en utredning i syfte att lägga ner Bromma flygplats fick stark kritik från flera håll när det offentliggjordes i förra veckan.

Efter torsdagens sammanträde i trafikutskottet står det nu klart att regeringen lär få ta emot ett negativt tillkännagivande av en riksdagsmajoritet redan om några dagar.

Liberalernas Helena Gellerman, som tagit initiativ till tillkännagivandet tillsammans med KD och L, anser att planerna på en nedläggning är förhastade och grundar sig på en tillfällig nedgång till följd av pandemin.

Bolund och regeringen menar å sin sida att det vore effektivare att flytta trafiken till Arlanda, men den bilden delar inte Gellerman.

– Det är  för tidigt att ta upp den här frågan nu. Om fem-sex år vet vi mer om det faktiska läget för flyget, nu är det en rent hypotetisk diskussion.

Även SD och C kritiska

Från Centerpartiets håll är man inne på samma spår.

– Det finns ett behov av att konsolidera det svenska inrikesflyget, men det finns mycket man måste säkra upp först. Det gäller exempelvis beredskapen och människors möjligheter att kunna resa, säger Anders Åkesson (C).

Henrik Vinge, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, säger till TT att man i första hand vill ha kvar Bromma flygplats.

– Sedan får vi titta närmare på hur det utvecklar sig och ta hänsyn till kommersiella faktorer, men vi tror att Bromma har potential att återhämta sig efter pandemin, säger Vinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.