Enligt SVT/Novus väljarbarometer skulle Kristdemokraterna få 5,3 procent av rösterna vilket är det största uppmätta stödet i Novus väljarbarometer under mandatperioden och första gången som partiet är över fyraprocents-spärren på ett drygt år. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Analys: KD:s nya siffror – ett mirakel för Ebba Busch Thor

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valspurten kan få en ny vinnare. Ebba Busch Thor är på väg mot en remarkabel upphämtning i valrörelsens slutskede. Det mirakel som många kristdemokrater hoppats på tycks vara på väg att inträffa.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Samtidigt krymper avståndet ytterligare mellan blocken. I SVT/Novus väljarbarometer får Alliansen 38,9 procent medan de rödgröna partierna samlar 40,0 procent. Skillnaden är alltså bara 1,1 procentenhet.

Men oavsett vilken sida som lyckas bli störst kommer Sverigedemokraterna att befästa sin position som vågmästare i valet. Det är alltså upplagt för en komplicerad regeringsbildning och därmed dramatik även efter valdagen.

Val 2018 – #dinröst

De här problemen är nog inget som kristdemokratiska partistrateger tänker särskilt mycket på idag. SVT/Novus väljarbarometer visar en tydlig statistiskt säkerställd uppgång för partiet till 5,3 procent. Uppgången bekräftas också i andra opinionsundersökningar.

Många kristdemokrater känner inte bara glädje idag, utan också lättnad efter en mandatperiod som varit minst sagt krisartad. Under långa perioder har partiet legat långt under riksdagsspärren. Egentligen är det först nu, i slutet av valrörelsen, som partiet vaknat till liv.

En valrörelse gynnar mindre partier

En förklaring till Kristdemokraternas uppgång är att valrörelser tenderar att gynna mindre partier. Under mellanvalsperioderna är medierna mest inriktade på att följa regeringen och de stora partierna. De mindre partierna märks sällan i mediebruset. I en valrörelse förändras dock dynamiken. Utfrågningar och debatter gör att alla har samma möjlighet att synas och höras. Det har uppenbart gynnat Kristdemokraterna.

Ebba Busch Thor har också skickligt utnyttjat denna möjlighet. Hon har visat att hon är en driven debattör, ibland provokativ men ofta tydlig i sin argumentation. Och det har lönat sig. Kanske har detta större betydelse i den här valrörelsen än tidigare, vilket kan bero på att allt fler väljare varit osäkra in i det sista och först i valrörelsen bestämt sig för vad de ska rösta på.

En annan förklaring är att Kristdemokraternas uppgång kan kanske i alla fall delvis förklaras av taktikröstande moderatväljare. Väljarbarometern visar nämligen att Kristdemokraterna tar väljare från framför allt Moderaterna.

Centerpartiets nedgång

Den underliggande osäkerheten i väljarkåren illustreras av de stora väljarrörelser vi ser så här tätt inpå valet, inte bara när det gäller Kristdemokraterna utan också en statistiskt säkerställd nedgång för Centerpartiet.

Centerpartiet har varit ett av framgångspartierna under den här mandatperioden. Jämfört med toppnoteringarna förra året har partiet förlorat en stor del av sina sympatisörer. Som mest fick Centerpartiet 13,3 procent i SVT/Novus i maj 2017. I dag får partiet 8,0 procent.

De kraftiga väljarrörelserna just nu innebär också att valet är långt ifrån avgjort. Kommer Kristdemokraterna att kunna vidmakthålla sin uppåtgående trend och kommer Centerpartiet att fortsätta ner eller lyckas Annie Lööf i sista stund vända nedgången? Det här kommer att avgöras de sista dagarna före valet och minst lika viktiga som hittills i valrörelsen blir de återstående tv-debatterna och utfrågningarna. Här premieras uppenbart partiledare som är snabbtänkta och formuleringsskickliga och som inte drar sig för att provocera sina motståndare.

Historiskt dåligt val hotar S

För Socialdemokraterna är ingen ljusning i sikte i den här väljarbarometern. Partiet får 24,3 procent vilket är historiskt dåligt och skulle vara ett katastrofalt valresultat. Väljarbarometern har emellertid inte lyckats fånga eventuella väljarreaktioner på det stora utspelet om en extra ledig vecka för alla förändrar med barn mellan 4 och 16 år. Det förslaget kan mycket väl påverka opinionen.

Inte heller för Moderaterna går det särskilt bra. Psykologiskt är det dock viktigt för partiet att befästa positionen som Sveriges näst största parti. Det ger partiledaren Ulf Kristersson pondus inför de sista valdebatterna och duellerna med statsministern. Men ett valresultat på 19,1 procent kan inte ses som något annat än ett misslyckande för partiet. Det skulle också skada Ulf Kristerssons legitimitet som eventuell regeringsbildare efter valet.

Både Liberalerna och Vänsterpartiet går framåt i den här mätningen, även om inte uppgången är statistiskt säkerställd. Det är inte heller Miljöpartiets nedgång. Uppenbart är dock att klimatdebatten efter sommarens värme och torka visserligen ser ut att ha räddat partiet kvar i riksdagen, men det har inte inneburit någon varaktig uppgång. I alla fall inte hittills.

SD:s  uppgång tycks bruten

Också Sverigedemokraterna backar något, men även denna förändring är inom felmarginalen.

Partiet uppgång sedan i vintras tycks dock ha brutits. En förklaring kan vara att missnöjda väljare som tidigare uppgett att de ska rösta på SD nu återvänder till andra partier. Ett valresultat på 18,2 procent skulle ändå vara en stor framgång för SD, som i förra valet fick 12,9 procent. Däremot talar det mesta nu för att Jimmie Åkesson kan överge sin dröm att bli största parti i det kommande valet.

Men mycket kan hända under den dryga vecka som återstår fram till valdagen. Ett pärlband av debatter och dueller väntar. Liksom politiska utspel för att få opinionen att tippa över åt ena eller andra hållet.

Och väljarkåren ser ut att vara både osäker och rörlig. Det bäddar för fortsatt dramatik ända fram till valdagen.

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet