• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skärmdump från John Meewellas Twitterkonto, innan det stängdes ned.I bilden syns Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Kina, Kevin Liu och John Meewella. Foto: Heiko Junge/TT/skärmdump

Kinesiska staten huvudägare i Kevin Lius företag

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu avslöja affärsmannen Kevin Lius täta band till den kinesiska staten. Det är ett statligt bolag i Kina som är huvudägare i ett av hans företag. En källa till SVT Nyheter berättar också att Liu i sin egenskap av affärsman är extra sårbar för påtryckningar från landets myndigheter.

Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, utreds av Säpo efter mötet mellan Angela Gui, dotter till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, och den kineskiske affärsmannen Kevin Liu.

Som SVT Nyheter tidigare berättat driver Kevin Liu och John Meewella det kinesiska företaget Minisv som från sin bas i Nanjing har målet att locka nordiska företag, verksamma inom forskning och teknologi, till att samarbeta med kinesiska företag.

Målet mot Anna Lindstedt

SVT Nyheter har låtit en jurist granska Lius företag. Det är Liu och Meewella som utgör Minisv:s front. Men i raden av Kevin Lius företag finns även bolaget Nanjing Winnoc Science and Technology Project Mangement. Den största aktieägaren i det bolaget är sedan ett år tillbaka en kinesisk fond med det långa namnet Nanjing Yangzi Science and Technology Entrepreneurship Equity Investment Fund, som har 72,4 procent av aktierna.

Bakom fonden står det statliga Nanjing Yangzi Investment Group. Huvudägare i minst ett av Lius företag är alltså staten. Statligt ägande innebär statlig kontroll och inflytande.

Jurist: Inget annat än skalbolag

Kevin Liu sitter i dag i styrelsen för flera olika bolag i Kina och det verkar även hans son göra. I minst 59 olika bolag hittar vi en person med exakt samma namn som sonen. De flesta av dessa bolag startades under senare delen av 2018 och är registrerade i samma byggnad i Nanjing där Minisv ligger.

Bolagen har också det gemensamt att många av dem inte har något insatt kapital.

– De är inget annat än skalbolag. Det handlar om att imponera på nya affärskontakter. Att få det att se ut som om man redan samarbetar med en rad andra bolag, fast så kanske inte är fallet, säger juristen som hjälpt SVT Nyheter att undersöka Kevin Lius företag.

Juristen är själv verksam i Kina och vill vara anonym eftersom ämnet är känsligt.

Det är dock inte olagligt i Kina att ha bolag som bara är skal, ett tag. Nya företag har nämligen några år på sig att sätta in de summor man angett som sitt aktiekapital.

Ses som viktiga pusselbitar

Kina har de senaste åren satsat allt mer på att skaffa sig inflytande via påverkanskampanjer världen över. I en artikel i Financial Times berättas om hur arbetet styrs från enheten United Front i Peking.

En del i arbetet går ut på att försöka styra nyckelpersoner och viktiga institutioner i andra länder så att de medvetet eller omedvetet blir en del av Kinas påverkanskampanj. I det arbetet behövs mellanhänder och här ses kineser som bor utomlands som viktiga pusselbitar. Det samma gäller kineser som i sin yrkesutövning verkar både i Kina och utomlands, till exempel affärsmän.

Även om John Meewella är lankes kan han via sina verksamheter i Kina och Sverige ha setts som rätt person att försöka utöva påtryckningar på Angela Gui.

Extra sårbara för påtryckningar

– Alla kineser som bor i Sverige får numera, förr eller senare, en påstötning från kinesiska myndigheter om att hjälpa till. Särskilt de som har intressanta yrken eller positioner, säger en person som vill vara anonym men som har insyn i underrättelseverksamhet.

Om Kevin Liu och John Meewella i sina roller som affärsmän dessutom varit tvungna att föra pengar in och ut ur Kina är de enligt SVT Nyheters källa extra sårbara för påtryckningar.

– En kines som vill göra affärer utomlands måste i praktiken ha ett godkännande från de kinesiska myndigheterna. Men för att ge sitt godkännande kan myndigheterna kräva en gentjänst, något tillbaka, säger han.

Utsätts utan att veta om det

En person med lång erfarenhet av Kina säger till SVT Nyheter att landet är väldigt strategiska och uthålliga i sitt arbete med att påverka enskilda personer i Sverige.

– Det kan pågå under lång tid och det är inte säkert att den som utsätts är medveten om det. Det är också ett problem att vi i Sverige kan så lite om Kina och om hur landet fungerar. För ju mindre vi kan desto mer utsatta är vi, säger personen, som vill vara anonym.

SVT Nyheter har tidigare berättat om mötet i Stockholm i januari där två affärsmän ska ha försökt tysta Angela Gui. Enligt vittnen var de två Kevin Liu och John Meewella. Det var Sveriges dåvarande ambassadör i Kina Anna Lindstedt som bjudit in Angela Gui.

Angela Gui har även berättat om händelsen i en blogg utan att namnge affärsmännen.

SVT Nyheter har sökt Kevin Liu vid upprepade tillfällen utan att lyckas nå honom. Både Anna Lindstedt och John Meewella har meddelat att de inte vill lämna några kommentarer.

”I en tidigare version av den här artikeln angavs att Nanjing Yangzi Science and Technology Entrepreneurship Equity Investment Fund är delägare i Minsv. Korrekt är att Nanjing Yangzi Science and Technology Entrepreneurship Equity Investment Fund är delägare i Nanjing Winnoc Science and Technology Project Mangement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet