Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Extremvädret i USA orsakade skador för 165 miljarder dollar förra året – Hör analysen av klimatkorrespondent Erika Bjerström.

”Klimatet vinnare i det gröna handelskriget”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett grönt handelskrig mellan EU och USA är under uppsegling. Sverige riskerar att förlora minst tusen nya jobbtillfällen på grund av USAs massiva klimatsubventioner som lockar bland annat Northvolt.

Men EU-kommissionen kom idag med sitt motdrag. Plötsligt satsar både  USA och EU stort på gröna subventioner. Och det finns en vinnare.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Just nu kan Peter Carlsson , VD för batteritillverkaren Northvolt bara luta sig tillbaka.

USA bjuder honom 800 miljoner dollar i gröna etableringsstöd om han lägger sin nästa batterifabrik i USA. Enligt uppgift till SVT undersöker Northvolt flera möjliga städer i USA .

Klimat

Den nya fabriken kommer skapa 1000 nya jobbtillfällen. Skulle Northvolt istället besluta sig för att lägga sin nya fabrik i Tyskland får de ”bara” 155 miljoner dollar i stöd. Men han kan snart få ett bättre bud från EU.

EU har insett att man måste agera

Idag kom EU- kommissionen med ett motbud när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade EU:s nya strategi hur man ska kunna matcha de amerikanska företagssubventionerna. Detta för att hindra en massflykt av europeiska företag, och jobb, till USA.

Men än är det långt till beslut. Statliga stöd till företag strider helt mot EU:s principer och 27 länder ska komma överens. Frankrike föreslår dessutom en speciell fond för fattiga EU-länder så de också kan stötta sina industriers gröna övergång.

USA har ren klar fördel, de är ett land som redan sjösatt massiva klimatsubventioner. I EU har man precis insett att man måste agera.

Gör u-sväng från globaliseringen

Det som särskilt retat upp bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron är de generösa subventioner på nära 80 000 kronor per bil som amerikanska staten delar ut till de som köper elbilar i USA.

De gäller enbart amerikanska bilmärken och missgynnar därmed alla europeiska biltillverkare som nu också lanserar elbilar på bred front. Han anklagar USA för grön protektionism.

Det började redan under president Trump och president Biden har fortsatt med att marknadsföra ” Made in America”. USA, som länge ledde globaliseringen och slogs för frihandel, har gjort en u-sväng. Och just nu går det bra. Arbetslösheten är nere på 3,5 procent och inflationen på väg ner.

Även EU protektionistiska

EU anklagar USA för protektionism men är inte direkt oskyldiga själva.

Innan jul beslöt EU:s medlemsländer att införa så kallade koldioxidtullar, också det en form av grön protektionism som ska skydda europeiska företag som redan fått höjda kostnader på grund av tuffare klimatkrav. 

Importerade varor utanför EU kommer beläggas med en straffskatt om de tillverkats med klimatsmutsiga metoder. Det kommer att drabba bland annat amerikanska företag.

Har samma klimatmål

Trots den högljudda kritiken så har EU-kommissionen och USA inlett förhandlingar. Målet är att även elbilar av europeiska märken ska omfattas av skatterabatterna.

USA och EU har ändå samma klimatmål. Nettonoll koldioxidutsläpp till 2050. Bägge vill så snabbt och smärtfritt som möjligt elektrifiera produktion.

Men just nu bygger både EU och USA gröna murar, samtidigt som man säger sig vilja samarbeta mot sin gemensamma motpart – Kina. 

USA tvingar med sitt historiska klimatpaket de europeiska länderna att gå ännu lite snabbare fram. Plötsligt har gröna subventioner blivit ett konkurrensmedel. 

Vinnaren i den här nya formen av gröna handelskrig , det är klimatet. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimat

Mer i ämnet