Beslagen av narkotika- och otillåtna mediciner har mer än fördubblats i svenska fängelser på fyra år, från 208 beslag 2013 till 435 beslag förra året. Foto: SVT/Björn Larsson Rosvall/TT

Kraftig ökning av misstänkt narkotika i fängelserna

Uppdaterad
Publicerad

Beslagen av misstänkt narkotika och otillåtna läkemedel i svenska fängelser har mer än fördubblats på fyra år. Det visar siffror som SVT Nyheter tagit fram.

Kriminalvårdens arbete med narkotikahundar har blivit mer systematiskt. På vissa fängelser är de ständigt närvarande. Till andra rings de istället in när det behövs. Det Kriminalvården kallar ett mer systematiskt arbete ser ut att ha gett resultat.

– Beslagen av narkotika beror väldigt mycket på att vi satsat på hundverksamheten de senaste åren och höjt den verksamheten enormt mycket, säger Fredrik Wilhelmsson som är enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Fördubbling – på fyra år

Beslagen av narkotika- och otillåtna läkemedel har mer än fördubblats i svenska fängelser på fyra år, från 208 beslag 2013 till 435 beslag förra året.

SVT har tidigare berättat att det blir allt fullare i svenska fängelser. Trots att fängelserna har större beläggning i dag än för fem år sedan, har antalet intagna tvärtom minskat över tid.

Att det ändå blivit trängre beror på att antalet fängelseplatser samtidigt har minskat. Kriminalvården har alltså hittat mer misstänkt narkotika, trots att antalet intagna att beslagta narkotika ifrån har minskat.

”Några olika vägar in”

Om de ökade beslagen enbart beror på en mer effektiv myndighet, eller om mängden narkotika som faktiskt smugglas in på fängelserna har ökat är det däremot ingen som vet. Oavsett vilket så hittar saker utifrån in bakom murarna.

– Det finns nog några olika vägar in. Vi har till exempel folk på permissioner och det kommer folk på besök. Vi har olika säkerhetsklass också så det är inte jättehög säkerhetsklass på alla fängelser, säger Fredrik Wilhelmsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.