Annika Strandhäll (S) och Ulf Kristersson (M) i riksdagen i samband med omröstning om misstroendeförklaring mot Strandhäll. Foto: Anders Wiklund/TT, Henrik Montgomery/TT

ANALYS: Kristersson framstår som en förlorare när Strandhäll sitter kvar

Publicerad
Analys ·

Moderatledaren Ulf Kristersson framstår som en förlorare när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) klarar misstroendeomröstningen i riksdagen. Men thrillern är inte över för henne. Stödet för Strandhäll är anmärkningsvärt svagt och snart väntar med all sannolikhet en ”prickning” av KU.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Annika Strandhäll klarade tisdagens misstroendeomröstning med knapp marginal. Genom en hjälpande hand av Centerpartiet klarade hon omröstningen, men det är viktigt att komma ihåg att hela 172 riksdagsledamöter ville avsätta henne.

Ett statsråd med så svagt stöd i riksdagen riskerar att få problem. Det svaga stödet undergräver hennes position som statsråd och kan skapa bekymmer för henne, inte minst i relationen med riksdagen. Hon får svårare att förankra sina politiska förslag i riksdagen och riskerar samtidigt att bli ett lovligt byte för oppositionen. Ett utsatt läge inte minst i en riksdag där tillfälliga majoriteter kan uppstå för att försöka avsätta henne.

För tidigt att fira

Trots att Strandhäll klarade dagens misstroendeomröstning är det alltså för tidigt för henne att fira. Just nu pågår dessutom slutarbetet med Konstitutionsutskottets granskningsbetänkande. Ett av ärendena är just granskningen av Strandhälls agerande när Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler petades.

Det mesta tyder på att KU kommer att ”pricka” Annika Strandhäll för avskedandet av Begler. Hur hård kritiken blir är dock oklart. Mycket talar för att avskedandet av Begler till stor del hade valtaktiska skäl, samtidigt som det är uppenbart att Begler inte alls avgått frivilligt, vilket Annika Strandhäll har försökt göra gällande.

I grunden har en regering stor frihet att flytta på generaldirektörer, vilket KU slagit fast i tidigare granskningar.

Däremot är det naturligtvis oacceptabelt att lämna vilseledande uppgifter inför KU, vilket oppositionen anklagar Strandhäll för.

Lutar inte mot ny omröstning

Någon ny misstroendeomröstning lär det dock inte bli, i alla fall inte efter KU:s betänkande. Att moderatledaren, efter det nesliga nederlaget i riksdagen på tisdagen, ännu en gång skulle kräva en misstroendeomröstning mot henne är inte troligt. Det vapnet är av allt att döma förbrukat. Därmed är dagens votering i riksdagen en dubbel förlust för Ulf Kristersson.

Han spelade högt i tron att få med sig Centerpartiet på en misstroendeförklaring, men misslyckades. Planen var att med Strandhäll som murbräcka bryta isär det nya regeringssamarbetet och demonstrera politisk styrka i riksdagen. Men resultatet blev det motsatta. När Centerpartiet till slut valde att lägga ner sina röster har klyftan vidgats ytterligare mellan de gamla allianspartierna.

Försämrar relationen

Hårda angrepp har idag riktats från moderater och kristdemokrater mot Centerpartiet och Annie Lööf. Det bidrar till att ytterligare försämra relationen mellan dessa partier samtidigt som Centerpartiet pressas allt längre in i Stefan Löfvens famn.

Liberalernas uppror mot sin nya samarbetspartner får i och med Centerpartiets agerande inga konsekvenser. För Liberalerna har det dock varit viktigt att visa självständighet gentemot regeringen, vilket man lyckats med.

Å andra sidan har partiet samtidigt försvagat sin position i det nya regeringssamarbetet. Voteringen visar ju tydligt att när det verkligen gäller klarar sig regeringen med Centerpartiets stöd i riksdagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.