Kung Carl Gustaf – 60 år i tiden

Uppdaterad
Publicerad

På förmiddagen, på tisdagen den 30 april, sköts det salut från batterierna i Stockholms, Karlskronas och Göteborgs örlogsstationer, från Stockholms och Blekinges kustartilleri och alla salutpliktiga fartyg i Sverige. Det blev en pojke!

Carl Gustaf Folke Hubertus var en efterlängtad son efter fyra flickor i syskonskaran. Prinsessan Sibylla och Prins Gustaf Adolf hade redan döttrarna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina, men då Sverige fortfarande hade en så kallad agnatisk tronföljd, det vill säga manlig tronföljd, var ättens framtid säkrad först med ”Lill-prinsen”.

Carl-Gustaf var bara nio månader gammal när hans far, Prins Gustaf Adolf, år 1947 omkom i en flygkrasch på Kastrup i Köpenhamn. I intervjuer har han på senare tid berättat den tystnad som följde på den tragiska olyckan. Ingen pratade med honom om faderns dödsolycka och han lärde sig att inte heller ställa frågor.

Kronprins vid fyra års ålder

Bara tre år efter olyckan, år 1950, avled även Gustav V. Sverige fick en ny kung, Gustaf VI Adolf, och Carl Gustaf blev Sveriges kronprins.

Den blivande monarken gick i Broms skola i Stockholm och senare på Sigtuna Humanistiska läroverk. Efter studentexamen 1966 påbörjades förberedande studier inför uppdraget att representera Sverige. De inleddes med två års militärtjänstgöring inom armén, marinen och flygvapnet.

Han studerade också bland annat nationalekonomi, historia och statskunskap vid universitetet.

För Sverige – I tiden

Den 15 september år 1973 avled Gustaf VI Adolf. Och Sverige fick en ny, ovanligt ung kung. Vid trontillträdesceremonin den 19 september deklarerade Carl XVI Gustaf att han ville följa sin farfars goda föredöme. Med valspråket ”För Sverige – I tiden” underströk han samtidigt att det var förnyelse och modernisering på gång.

Men en kung behöver en drottning för att sagan ska bli fullständig. Ett år innan trontillträdet, vid OS i München 1972 sade det plötsligt klick. Kungen mötte den tysk-brasilianska Silvia Sommerlath, som arbetade för den Olympiska kommittén, och kärlek uppstod. På våren 1976 meddelade paret sin förlovning. Bröllopet stod i Storkyrkan den 19 juni 1976.

Prinsessa blir tronarvinge

Resten av historien vet vi vid det här laget. Ett år efter bröllopet föddes Prinsessan Victoria, 1979 kom Prins Carl-Philip och 1982 Prinsessan Madeleine.

Och vem av barnen som var tronarvinge stod inte klart förrän 1980, då Sverige övergick från manlig tronföljd till så kallad kognatisk tronföljd. Prins Carl-Philip föddes alltså som tronarvinge, men efter den nya succesionsordningens införande 1980 blev Victoria kronprinsessa.

Natur och miljö intresserar

Kungen har valt att profilera sig inom områden som ligger honom varmt om hjärtat. Natur- och miljöfrågor har sedan tidig barndom varit en viktig del av hans liv och är det än i dag. Sedan 1988 är han bland annat ordförande i den svenska organisationen av Världsnaturfonden, WWF.

Ett av Carl Gustafs första uppdrag som Kronprins var när han i tioårsåldern fick delta i ett scoutläger i Sverige. Han har sedan dess ständigt återkommit till rörelsen och är sedan 1977 bland annat hedersledamot i World Scout Foundation.

Privat gillar han också att vistas i naturen och att leva friluftsliv. Han är en flitig jägare, han har åkt Vasaloppet tre gånger och tycker om att ta sig an och påta i Sollidens trädgårdar. Båtsport och bilar är också ett kärt intresse, liksom konst, musik och god mat.

Sedan 1981 bor kungen med sin familj på Drottningholms slott på Ekerö. Somrarna tillbringar de gärna på Sollidens Slott på Öland.

Teresa Skeppholm, SVT Text och Webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.