Aktivister och organisationer som verkar för aborträtt kan få ännu hårdare motstånd nu, menar Tötterman Andorff. Särskilt i länder med sträng abortlagstiftning, som Polen och Malta.
– USA:s fria abort har varit föredöme för resten av världen och nu vet vi att abortmotståndare i alla länder kommer få vind i seglen, säger hon.
Enligt henne kan också länder som Ungern, Ryssland och Kina, där abortlagstiftningen diskuteras, få en ytterligare knuff i abortkritisk riktning.
– Vi vet är att de här traditionella värderingarna och de aktörer som står för det ofta inspireras av varandra, säger hon.
Kan slå åt båda hållen – för och emot
Ytterligare en möjlig konsekvens, enligt Tötterman Andorff, är att länder som nyligen ändrat sin lagstiftning drar tillbaka den.
– Som Irland och flera länder i Latinamerika. Där finns det fortfarande krafter som vill begränsa kvinnors rättigheter. De skulle kunna tänka sig ta upp kampen för att begränsa aborträtt igen.
SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler tror däremot att legaliseringsvågen av abort i Latinamerika kan komma att fortsätta trots USA:s besked.
– Det har skett ett skifte, att den här synen man har haft tidigare om att USA legat längre fram. Det stämmer inte längre, säger han i SVT Morgonstudion den 1 juli.
”Vi ser en otroligt stark rörelse”
Kristina Castell, barnmorska och sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, tror att engagemang för aborträtten kan öka som en motreaktion på USA:s lagändring.
– De senaste decennierna är det faktiskt fler länder som har legaliserat abort än tvärtom. Vi ser en otroligt stark rörelse för just reproduktiva rättigheter och att bestämma över sin kropp, säger hon.
Även bland politiker tror hon att fler kan föreslå liberala abortlagar.
– Vi ser ett starkt engagemang även hos beslutsfattare och det är ju så otroligt många som har reagerat på det som händer just nu.
Kort efter USA:s besked uttalade sig partier i både Sverige och Frankrike om att grundlagsskydda aborträtten.