– Det känns äntligen som vi har fått frihet, säger Amy Reynolds, som äger två butiker som säljer medicinsk marijuana i delstaten. Det är en ofarlig planta och nu kan alla över 21 köpa den lagligt. Vackert!
I en folkomröstning 2012 sade medborgarna i Colorado ja till att legalisera cannabis i rekreationssyfte samt beskatta försäljningen på samma sätt som alkohol och tobak.
Och efter över ett års arbete för att få de juridiska och skattetekniska bitarna på plats var det i veckan dags att sjösätta det som kallats ett massivt socialt experiment.
– Det här är en enorm händelse för mig, säger Andre Barr, en av de första personerna att handla den lagliga marijuanan.
Hittills har 37 butiker i delstaten både fått licens och öppnat för försäljning av cannabis
Den första dagens försäljning ska ha fortlöpt smidigt, enligt Barbara Brohl, chef för delstatens skatteverk och en av de ansvariga för juridiken bakom legaliseringen.
Men alla är inte lika glada. Kritiker menar att ett större utbud kommer att leda till att fler underåriga får tillgång till drogen och att antalet trafikolyckor och missbrukare kommer att öka.
– Det här är inte en ofarlig rekreationsdrog som vi inte behöver oroa oss över, säger Dr. Paula Riggs, beroendeforskare på University of Colorado-Denver.
Ingen offentlig rökning
Åldersgränsen för att få köpa marijuana är 21 år och maxmängden för ett inköpstillfälle är 28 gram för invånare i delstaten och 7 gram för invånare i andra delstater. Offentlig rökning är inte tillåten.
Det kommer också vara lagligt att i begränsad skala odla marijuana hemma för eget bruk.
Även delstaten Washington röstade 2012 för legalisering av cannabis i rekreationssyfte, men den reglerade försäljningen börjar inte förrän senare i vår.
Delstaterna ska förutom att reglera försäljningen även beskatta den. En del av pengarna ska, enligt lagförslagen, öronmärkas för rättsväsendet och skolsystemet.
Obama låtsades inte om problemet
Efter folkomröstningarna 2012 tog det ett tag innan Obama-administrationen reagerade. Man låtsades först inte om det faktum att delstaterna i demokratiska val röstat för en legalisering, trots att cannabis fortfarande är olagligt på federal nivå.
Men i somras tog justitiedepartementet genom justitieminister Eric Holder bladet från munnen och gjorde klart att man inte skulle utmana delstaternas legalisering utan fokusera på att stoppa storskalig drogsmuggling, hålla droger borta från minderåriga och stoppa odling på statlig mark.
Ett klargörandet som bland annat gav grönt ljus till banker som än så länge hade varit tveksamma till att samarbeta med företag som stod i startgroparna för att etablera sig i kölvattnet av legaliseringen.
Ögonen på sig
Runt om i världen tittar nu många nyfiket på det regelverk som ska reglera försäljningen samt den sociala experimentverkstad som legaliseringen faktiskt innebär.
Andra delstater kan mycket väl tänkas följa efter, speciellt om skattepengar faktiskt börjar strömma in på riktigt.
I Colorado spår tjänstemän i delstatsförvaltningen att försäljningen av marijuana på sikt kommer att uppgå till motsvarande 3,7 miljarder kronor årligen, vilket kommer att ge drygt 430 miljoner kronor i skatteintäkter.
Om däremot gräsköparna vänder sig till den svarta marknaden och skattepengarna uteblir kan legaliseringen bli en dyrköpt erfarenhet för delstaterna.
COLORADOS NYA CANNABIS-LAG
- Från den 1 januari 2014 är det lagligt att köpa marijuana för eget bruk i licensierade butiker i delar av Colorado. Delstaten är den första i USA som tillåter cannabis i ”rekreations-syfte”.
- En privatperson kan köpa max 28 gram (1 ounce) – om han eller hon är över 21 år.
- Marijuana får inte användas, visas eller lämnas över på offentliga platser.
- Bakgrunden är ett beslut som togs i en folkomröstning i delstaten i november 2012.
- I dag är medicinsk marijuana laglig i 20 delstater plus Washington DC.
- För första gången i år visade en Gallup-undersökning att en majoritet (58 procent) av amerikanerna är för en legalisering cannabis.