Lista: Så döljer sig desinformation på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen är ofta en tystlåten myndighet. Men nu vill man gå ut och varna för ett ökat flöde av desinformation och extremistisk propaganda på internet kopplat till pandemin. Enligt Säkerhetspolisen är den ofta diskret förpackad och gömd i syfte att delas vidare utan användares vetskap vad det är man egentligen sprider.

Säkerhetspolisen, eller Säpo, ser nu ett ”ökat flöde” av desinformation och vill uppmärksamma att det finns en risk att man delar propaganda och desinformation utan att man har det för avsikt.

Det är framför allt från högerextremistiska kretsar som Säpo har sett ett ”ökat flöde” av desinformation kring just pandemirelaterade frågor.

– Man utnyttjar de här plattformarna som skapats utifrån missnöje kring pandemin, för att uppnå sina egna högre mål, säger Susanna Trehörning vid Säkerhetspolisen.

Från den högerextrema miljön handlar propagandan som Säpo ser bland annat om att splittra och polarisera, och att accelerera den samhällskollaps man önskar se. Säpo varnar även för att främmande makt vill måla ut Sverige som ett land i förfall och underblåsa sin egen propaganda.

Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen, listar i videon tre olika sätt desinformation kan dölja sig på sociala medier och som kan vara värt att tänka på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.