Länsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram och sammanställa lägesbilder för kommuner och landsting när det kommer till hur antalet asylsökande och nyanlända har påverkat verksamheten.
Ökat tryck
I Blekinge kan man se flera områden som har haft svårigheter med att få ihop sina verksamheter på grund av det ökade trycket av nya invånare.
Enligt länsstyrelsens integrationssamordnare i Blekinge, Lena Ekroth, så är det framför allt tre områden som sticker ut:
– Det är bostäder, att hitta tak över huvudet till de som kommer hit. Sedan är det skolan, i form utav att det är svårt att hitta lärare och lokaler så att det räcker till. Sedan är det vården och framför allt tandvården som fått ett ökat tryck och har det ansträngt, säger Lena Ekroth, integrationssamordnare på Länsstyrelsen Blekinge.
Även andra vårdinstanser har påverkats när det kommit fler att ta hand om – ett exempel är habiliteringen.
– Det kommer in skador till Sverige som vi traditionellt sett inte är vana vid att hantera, krigsskador som splitterskador och liknande.
Ökade drogproblem
Förra året var det drygt 1 700 nyanlända som kommunplacerades i någon av Blekinges kommuner. I den rapport som länsstyrelsen nu sammanställt utifrån enkätsvar som skickats ut till kommunerna och landstinget, så är det också socialtjänsten som upplevt stora svårigheter. I rapporten skrivs bland annat att ”det finns en rädsla för att antal ensamkommande barn ska öka, vilket skulle omkullkasta hela socialtjänstens verksamhet”. Ett annat problem som lyfts är att man ser ökade drogproblem i gruppen bland ensamkommande barn.
– Det psykiska måendet hos de ensamkommande barnen har försämrats och i rapporterna sägs det att det finns en större drogproblematik i den här gruppen. Det är något som vi måste kolla vidare på, huruvida det stämmer eller inte.
Lägesbilden som tagits fram ska nu diskuteras vidare i en samverkansgrupp för att se vilka delar man behöver jobba vidare med.