• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/ Mathea Jakobsson

Aktieintresset ökar bland unga – 17-åringar skaffar konton

Uppdaterad
Publicerad

Hugo Roos i Karlskrona startade ett aktiekonto efter att ha blivit inspirerad av sin pappa. Kort därefter förde han vidare fanan till flera kompisar, bland annat till vännen Julius Augustsson som också bestämde sig för att börja handla med värdepapper.

– När vi sitter och äter, när vi tränar eller vad vi än gör så blir det en diskussion om aktier, säger Hugo Roos.

Han och kompisen Julius Augustsson har varit vänner i över ett år och sedan en månad tillbaka har ett nytt samtalsämne fått utrymme i vardagen.

– Framförallt var det Hugo som fick mig att bli mer intresserad av aktier, säger Julius Augustsson.

Vänder sig till sociala medier

Båda använder bland annat sociala medier för att få tips på företag att investera i men är noga med att påpeka att det gäller att läsa på ordentligt på egen hand också.

– I Facebookgrupper luras många för att djävlas med andra. Jag skulle aldrig köpa någonting utan att läsa på ordentligt om det, säger Hugo Roos.

Han började med aktier i januari efter att hans pappa introducerat honom för investeringar.

– Jag kände inte så stort intresse för det i början men desto mer jag läste på, desto roligare blev det, säger han.

Ökat aktieintresse bland unga

Under 2020 valde fler privatpersoner att köpa aktier och framförallt var det yngre som började investera. I åldersgruppen 25-34 år ökade aktieägandet som mest, och då med 1,7 procentenheter.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.