Elena Peverada, världsarvssamordnare och Björn Fries (S) f.d kommunalråd. Foto: SVT/Stina Sandström

20 år med Karlskrona som världsarvsstad

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 20 år sedan örlogsstaden Karlskrona utsågs till en världsarvsstad – något som det före detta kommunalrådet Björn Fries (S) var med och drev igenom. I dag är han stolt över resultatet men tycker fortfarande att det finns mer att göra.

Örlogsstaden Karlskrona är ett av ungefär 1000 objekt som är med på FN-organets UNESCO:s världsarvslista. Björn Fries (S) var en av dem som var drivande i processen att göra Karlskrona till en världsarvsstad.

– Vi har ett ansvar att bevara detta för framtiden, säger han.

Karlskrona

Under 20 år har kommunen arbetat med att marknadsföra Karlskrona som världsarvsstad – ett arbete som fortgår.

– Det är klart att det finns alltid mycket kvar att göra. Visst finns det möjlighet med besöksnäringen även om jag vet att det görs mycket, säger Björn Fries.

Nomineringen från 1998:

”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, som influerats av äldre anläggningar i andra länder. Karlskrona har i sin tur tjänat som förebild för efterföljande städer med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.”

Källa: orlogsstadenkarlskrona.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet