Anders Wiklander jobbade 23 år som polis men slutade för ungefär ett år sedan för att bli säkerhetschef på Karlskrona kommun. Foto: SVT

Han är en av 250 poliser som har slutat i Syd – på drygt tre år

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 250 poliser i region Syd har slutat sedan omorganisationen 2015. En av dem är den före detta Karlskronapolisen Anders Wiklander som efter 23 som polis valde att lämna in sin polisbricka.

– Visst saknar jag det ibland, säger han.

Anders Wiklander har jobbat både som närpolis och närpolischef i Karlskrona men för ungefär ett år sedan valde han att sluta som polis. Istället blev han säkerhetschef på Karlskrona kommun.

Han säger själv att han inte slutade för att han inte trivdes utan för att han ville testa någonting nytt – men han har ändå synpunkter på omorganisationen.

Krisen inom polisen

– Om man tänker sig ett hus måste man ju börja med grunden först innan man bygger de andra våningarna. Här kändes det som man började bygga alla våningar samtidigt och det lider man av, säger Anders Wiklander.

Avhoppen fortsätter

Anders Wiklander menar att det försvårade för Blekingepolisen att arbeta lokalt sedan region Syd blev ett gemensamt område.

– Man sa att man skulle jobba efter den lokala problembilden men blir man en stor myndighet som vi blev är det kanske inte den lokala problembilden i Karlskrona som man jobbar efter i region syd. Istället blev det en annan ort man jobbar med och då blir det vi som måste släppa folket, säger Anders Wiklander.

Även i övriga landet väljer alltfler poliser att sluta men förutom Stockholmsregionen är region Syd det område som har tappat flest. Mellan 2015 och 2017 har 226 stycken slutat och avhoppen fortsätter. Hittills i år har redan 28 stycken valt att säga upp sig.

– Vi lyckas inte stoppa den här blödningen som är både från civil- och polissidan, säger Gunnar Norgren, ordförande polisförbundet sydöstra Götaland.

”En ond spiral”

SVT Nyheter Blekinge har pratat med flera poliser i Blekinge som nyligen slutat. De säger att det bland annat beror på att arbetsmiljön blivit sämre, att de inte har tid för brottsförebyggande arbete, att de kommenderas till Malmö och att lönen är dålig.

Denna bild delar polisförbundet.

– Vi har hamnat i en sorts ont spiral. Det kanske är bra med viss omsättning men just nu är den för stor, säger Gunnar Norgren, ordförande polisförbundet sydöstra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet