I veckan drog rättegången i gång mot den man som åtalas för att ha bränt ner ett asylboende. Foto: SVT

Greps utomlands efter fyra år – brandrättegång inledd

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ligga bakom mordbranden på asylboendet Lindemohemmet i Asarum 2017, kunde gripas för drygt två veckor sedan. I dag kunde rättegången inledas i Blekinge tingsrätt.

Under sommaren 2017 startade en av de boende på Lindemohemmet en eld på sitt rum i ett försök att ta sitt liv. Varken mannen själv eller någon annan av de 68 boende kom till skada, men delar av asylboendet brann ner till grunden.

Kort efter händelsen försvann mannen till Tyskland och rättegången har en gång tidigare fått ställas in då mannen inte dök upp.

Rättegång inledd efter fyra år

I maj blev han delgiven kallelse till förhandling, men när han aldrig dök upp beslutade man att häkta honom i sin frånvaro. Sedan han tidigare i augusti greps utomlands har han suttit häktad i Malmö på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Under måndagen inleddes rättegången i Blekinge tingsrätt.

– Han har inte hållit sig undan, han försattes på fri fot. Han var en fri person och kunde röra sig fritt, därför åkte han till Tyskland för där hade han större möjlighet att få det uppehålltillstånd som han hade nekats här, säger försvarsadvokat Angelika Lesniewicz.

Varken nekar eller erkänner

Mannen varken nekar eller erkänner brottet eftersom han inte minns någonting från händelsen. Han säger i tingsrätten att han inte hade någon tanke på att branden kunde orsaka skada för andra.

– I vart fall har han inte haft uppsåt att försätta någon i fara eller orsaka någon förödelse som blev följden av detta, säger Lesniewicz.

Mannen har tidigare varit i kontakt med psykiatrin och han ska även vid tillfällen ansetts vara psykotisk. Det inväntas nu en psykisk utredning, som kommer att lyftas vid nästa rättegångsdag den 8 september.

Hör vad försvarsadvokat Angelika Lesniewicz yrkar på i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.