En kanin på besök hos veterinären. Foto: Marcus Ericsson/TT

Kaniner hotas av aggressivt virus

Uppdaterad
Publicerad

En ny smittsam variant av kaningulsot har upptäckts i Sverige. Även kaniner i Blekinge har drabbats av effekterna som blodigt skum från nosen, andningssvårigheter och hjärnskador.

– I Sverige har det nått främst de södra delarna som Skåne, Småland, Halland och Blekinge, säger Ricardo Feinstein, veterinär och patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Viruset kommer hastigt och är enligt Feinstein lite ”lömskt”. En kanin kan vara frisk på kvällen men sedan hittas död morgonen därefter.

– Kaninerna dör väldigt hastigt. Viruset drabbar blodcirkulationen och blodkärl i hela kroppen. En tydlig förändring är blödningar överallt och sedan drabbas levern, säger Ricardo Feinstein.

Botemedel saknas

I nuläget finns det inget vaccin i Sverige mot den muterade och mer aggresiva varianten av kaningulsot som benämns RHDV2. Sjukdomen upptäcktes i Frankrike 2010 och kan till skillnad från den vanliga kaningulsoten (RHD) även drabba vissa hararter.

Uppfödare och utställare kan komma att drabbas hårt av denna sjukdom.

– Har man en besättning där en kanin har dött kan det vara den första kaninen i en våg av dödlighet som kommer att drabba fler i gruppen, säger Ricardo Feinstein.

Viruset visar sig i blodigt skum kring nosen, andningsvårigheter och hjärnskador som i många fall leder till döden för kaninen.

Avancerad smittväg

I motsats till RHD så smittar det nya viruset inte bara genom direktkontakt utan även via luften, fåglar och insekter. Dock så smittas inte andra djurarter och människor.

– Insekter som mygg och knott är speciellt bärande eftersom de suger blod och för med sig viruset. Toppen är på våren när insekterna vaknar till liv, säger Feinstein.

Främst bekämpar man viruset genom karantän och isolering av populationer, samtidigt är det svårt att veta med säkerhet hur utbredd sjukdomen är.

– Man vet inte hur spritt det är, de flesta kaninägare väljer att begrava djuret själva istället för att skicka kvarlevorna till obduktion, säger personal på Blekinge smådjursklinik.

Expertens tips för att skydda din kanin

Använd ett myggnät om kaninen är utomhus.

Ta in på kvällen

Undvik kontakt med vildkaniner så långt det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.