• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två män som pratar in i kameran. I mitten närbild på en drönare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenterna André Riis och Jimmy Johansson har skapat en digital värld till en drönare som ska lära sig att leta upp landminor. Foto: Svt

AI-drönare tränas att röja minor: ”Den ska tro att det är verkligt”

Publicerad

Jimmy Johansson och André Riis, studenter på Blekinge tekniska högskola, har i ett skolprojekt designat en låtsasvärld för att lära en AI att hitta minor.

– Den ska läras upp i en simulerad värld för att sen kunna veta vad den ska leta efter i den riktiga världen, säger Jimmy Johansson.

Cirka en tredjedel av Ukrainas landyta är kontaminerad av minor och odetonerad ammunition och enligt experter kommer bombröjningen med nutidens metoder ta upp emot 750 år.

BTH-studenterna Jimmy Johansson och Andre Riis har under vårterminen designat en simulering av skog- och åkermiljö och verklighetstrogna 3D-modeller av minor, åt en internationell hjälporganisation som håller på att ta fram ett säkert sätt att röja minor på.

Genom att låta en drönare styras av AI är tanken att fler minor kommer att upptäckas på kortare tid. Förhoppningen är att dödsfall och kroppsskador hos både personal och civila ska förhindras med den nya tekniken.

Ukrainska minröjarexperter

För att få till så användbara modeller av minorna som möjligt har det krävts en hel del research, menar Jimmy Johansson.

– En del information och bildmaterial har vi fått från minröjare i Ukraina och de har också kontrollerat modellerna så att de ser riktiga ut, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.