Här är AI-roboten Bibbi – ny bibliotekarie på BTH

Uppdaterad
Publicerad

I höst får Blekinge tekniska högskola en ny bibliotekarie: AI-roboten Bibbi – som bland annat kan guida bland bokhyllorna och hjälpa till med lånekort.

En AI-robot vid namn Bibbi har utvecklats på Blekinge tekniska högskola. Tanken är att hon ska avlasta personalen i biblioteket genom att svara på enklare frågor, samt hjälpa studenter när inga bibliotekarier finns på plats. Något som P4 Blekinge berättat om.

– Hon kan bland annat svara på var böcker finns, samt hjälpa till att reservera böcker och att skaffa lånekort, säger Peter Linde, skapare och projektledare.

Börjar jobba i höst

Förhoppningen är att roboten ska vara klar för användning till höstterminens start – men fram tills dess finns det flera utmaningar att lösa.

– Utmaningarna är att få henne att förstå allting när man pratar, eftersom man kan ställa frågor på många sätt och på många dialekter. Hon ska även klara av att det går flera personer framför henne, och så veta vem hon ska prata med, säger Kristoffer Lindström, skapare och systemutvecklare.

Hör Bibbi i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.