Kammaråklagare Stina Brindmark la ner det misstänkta blåljussabotaget från den kvällen då en allvarlig trafikolycka inträffade på Kungsmarksvägen i Karlskrona. Foto: Montage

Åklagaren la ner fallet: ”Inget allvarligt blåljussabotage”

Publicerad

Efter drygt två månader med den nya blåljuslagen, polisanmäldes det första misstänkta fallet av blåljussabotage i Blekinge. En man störde polisens avspärrning vid en trafikolycka. Men åklagare Stina Brindmark la ner fallet.

– Jag tyckte inte det att det här var så allvarligt att det omfattas av lagen.

Det var den 15 februari som två personbilar krockade på Kungsmarksvägen i Karlskrona, vilket ledde till att sex personer fördes till sjukhus. Vägen stängdes av under röjningsarbetet och det samlades mycket folk på platsen. Så pass att polisen behövde extra assistans.

Blåljuspersonalen ansåg att en man störde deras arbete då han inte respekterade avspärrningarna. Mannen polisanmäldes senare för blåljussabotage.

”Vi tycker det är tråkigt att behöva lägga tid och energi på denna arbetsuppgift, när vi egentligen har andra brådskande åtaganden på platsen”, skrev polisen på sin Facebook efter händelsen.

Tolka lagen första gången

Händelsen blev Blekinges första anmälda fall av blåljussabotage efter att den nya blåljuslagen infördes första januari i år. Kammaråklagare Stina Brindmark fick fallet och fick för första gången tolka den nya lagen. Hon beskriver uppdraget som en utmaning, men kom till slutsatsen att inte väcka åtal.

– Man får läsa lagtexten vad som står, vilka kriterier som ska uppfyllas. Man får läsa kommentarer och förarbeten till den här lagtexten och se vad som ska omfattas, säger hon.

La ner fallet – inte tillräckligt allvarligt

Kammaråklagaren beslutade att lägga ner Blekinges första anmälda fall av blåljussabotage. Hon ansåg inte att det var så pass allvarligt att det omfattas av lagen.

– För att det ska räknas som allvarligt sabotage ska det bland annat handla om våld mot verksamhetens personal, eller att man skadar fordon eller andra hjälpmedel. Sen finns det en punkt som säger att 'man vidtar annan otillbörlig åtgärd, och det är väl där som det här ärendet faller in, säger Stina Brindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.