Den omfattande internutredning av socialjouren i Olofströms kommun, som gjorts med anledning av en Lex Sarah-anmälan, visar på många brister.
I centrum för kritiken står socialnämndens ordförande, socialdemokraten Miroslav Milurovic, som inom ramen för sitt uppdrag också agerat socialjour årets alla dagar under många år.
Utredningen lyfter bristen på kompetens för uppdraget, rättsosäker dokumentation och en maktstruktur direkt kopplad till Milurovic, som skapat en rädsla hos förvaltningens medarbetare att rapportera missförhållanden. Ärendet är nu anmält till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Rädd för repressalier
I utredningen har 24 intervjuer med förvaltningens medarbetare gjorts. Samtliga framhåller stora brister kopplade till socialjouren, men av rädsla för personliga repressalier från Miroslav Milurovic, har anställda inte vågat rapportera missförhållanden. Rädslan för att bli av med jobbet, bli utskälld eller hotad har varit för stor.
– Det är helt grundläggande i våra verksamheter att man vågar rapportera och vi är skyldiga att rapportera. Det får vi jobba vidare med nu, att återskapa den här tryggheten, säger äldreomsorgschef Janni Hedlin.
Stoppat förvaltningens förslag
Förvaltningen har under lång tid velat förändra strukturen kring socialjouren, men Milurovic har som socialnämndens ordförande blockerat frågan. Enligt utredningen ser han inget behov av ett ändrat upplägg.
– Förvaltningen har över tid velat ändra strukturen för social jour, men inte tillåtits göra det, säger Robert Schelin, socialförvaltningschef i Olofström.
Efter den massiva kritiken som riktats har Miroslav Milurovic (S) avsagt sig funktionen som socialjour. Han säger till SVT att han inte vill kommentera kritiken förrän IVO-utredningen är klar.
I klippet hör du Robert Schelin och Janni Hedlin berätta mer om situationen kring socialjouren i Olofström.
Vad är socialjouren?
Socialjouren finns till för att ge akut bistånd utanför kontorstid. Det kan handla om hemlöshet, våld, missbruk eller om man misstänker att barn far illa.