Älva Gadd Sandsten och Agnes Falkstad har ett UF-företag där de fixar discon åt barn i Ronneby kommun, på bilden har de rosa t-shirts och håller i en ballong. De tittar in i kameran och ler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmer från discon de hittills arrangerat och hör barnen sjunga med till Hoojas dänga ”Banan Melon Kiwi & Citron” i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Älva och Agnes, 17, fixar discon för barn i Ronneby: ”Succé”

Publicerad

17-åringarna Älva Gadd Sandsten och Agnes Falkstad på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby har en festlig företagsidé: Att fixa discon runt om i kommunen för låg- och mellanstadieelever.

– Vi kommer till barnen, barnen ska inte behöva komma till oss.

Ett intresse för evenemang och en känsla av att det inte finns så mycket för barn att göra i kommunen, ligger till grund för idén.

– Det här är utöver vanliga skoldiscon, vi har ingenting med skolan att göra, säger Älva Gadd Sandsten.

Discofixare på resande fot

De beskriver sig själva som discofixare på resande fot. En viktig del i deras UF-företag är att vara hållbara, både ur ett miljöperspektiv och ett socialt perspektiv.

– Vi håller discon i Folkets hus och bygdegårdar på olika platser runt om i kommunen. På så sätt behöver man inte köra långa sträckor för att ta sig till ett disco eftersom vi kommer till barnen, säger Agnes Falkstad.

Alla ska ha råd att komma

Inträdesavgiften är en liten peng för att alla barn som vill ska kunna ha råd att komma på deras discon.

Hittills har de arrangerat två discon och fler är att vänta.

Hör om deras första disco som Älva Gadd Sandsten beskriver som en ”total slutsåld succé” i klippet ovan.

KLIPP: Så fungerar UF-företag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lär dig mer om hur UF-företag fungerar. Foto: SVT

Vad är ung företagsamhet?

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Källa: Ung Företagsamhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.