Sverige ska ha en fortsatt stram mottagningspolitik som är hållbar över tid. Ordning och reda är en förutsättning för det svenska mottagandet, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff om budgetnyheter med anledning av flyktingmottagandet.
– Utgångspunkten för uppehållstillstånd med tillfälligt skydd är ett år – det är grunden för det svenska mottagandet, säger Ygeman.
Han påpekar flera gånger att vi inte ska tillbaka till 2015, då Sverige tog ett oproportionerligt stort ansvar.
Ny lagstiftning
Regeringen kommer också skyndsamt ta fram en ny lagstiftning som gör det möjligt för Migrationsverket att anvisa en kommun som ska ordna boende för personer som omfattas av massflyktsdirektivet.
– Målet är att den ska träda i kraft nu till sommaren, säger Ygeman.
Till den nya lagen ska det också tas fram en ersättningsmodell för en jämnare fördelning, som kommer ha sin utgångspunkt i modellen för fördelning i bosättningslagen.
– Vid fördelning ska hänsyn även tas för hur många som bor i eget boende – respektive i Migrationsverkets boenden.
Ronneby har krävt svar av staten
Flera kommuner har uttryckt en oro för hur mottagandet ska organiseras och finansieras. Bland annat Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, har varit kritisk och krävt svar av staten.
– Staten dumpar ju det här problemet på kommunerna nu. Särskilt när man då säger att det ska vara på frivillig basis, man anger ingen fast finansiering och man är lite otydlig med vilka ansvar vi har egentligen, säger Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby.
Se mer om det nedan eller läs mer här.
Några av regerings förslag på ersättning och finansiering
Regeringen presenterade en ersättningsmodell för de evakueringsboenden kommunerna ställt till förfogande.
Modellen innebär en schablonersättning per plats med 10 000 kronor i engångsersättning, samt en löpande dygnsersättning på 300 kronor oavsett om platsen är belagd eller ej.
För personer som bosätter sig i EBO-områden med socioekonomiska utmaningar utgår inte någon dagsersättning.
Regeringen kommer även med förslag till ändringar i vårändringsbudgeten med koppling till flyktingmottagandet. Migrationsverket får 9,8 miljarder kronor och 500 miljoner går till ett tillfälligt bidrag till kommunerna. Ytterligare 30 miljoner ska gå till kommuners samverkan med civilsamhället.
Finansieringen kommer i huvudsak att ske genom avräkningar från biståndet, enligt finansminister Mikael Damberg.